szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Baltákkal és nehéz kalapácsokkal vertek szét több kijevi romatábort az egyik ukrán nacionalista szervezet, a Nemzeti Milícia tagjai. Hat héten belül négy hasonló akció volt Ukrajnában, a rendőrség nem akadályozza meg a pogromokat.

„Miért itt nálunk, a mi erdőnkben laktok, basszátok meg? Menjetek Magyarországra” – mondta a kijevi Holoszijivszkij Parkban lévő romatábort szétverő aktivista társait filmező ukrán férfi a viskók egyikében lakó egyik roma asszonynak. A Nemzeti Milícia Facebookon élőben közvetítette az akciót, melynek során a videót készítő férfi kedélyesen, néha társait biztatva kommentálta a történteket. Azt is megmutatták, amikor a kalapácsos emberek szándékosan szétverték a romák használati tárgyait, köztük telefonokat is.

A videó érdekessége, hogy a magukat ukrán nacionalistáknak való, néhány kivételtől eltekintve maszkot viselő férfiak végig oroszul beszéltek egymással, s a videót készítő férfi is végig oroszul – igaz, ukrán akcentussal – beszélt.

A Nemzeti Milíciát a pogromrtól beszámoló romea.cz híroldal szerint  kelet-ukrajnai harcokban az ukrán kormányhadsereg oldalán küzdő Azov Zászlóalj tagjai hozták létre, s a nacionalisták több alkalommal is – legutóbb június 6-án – ultimátumban követelték a romáktól a természetvédelmi területeken létrehozott táborok felszámolását.   A videó végén megjelentik egy rendőr is aki viszont nem tett kísérletet a rombolás beszüntetésére.

A büszke nacionalisták videója (a magyar rész az ötödik percnél kezdődik)

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Áder aláírta a hulladéktörvényt

Áder aláírta a hulladéktörvényt

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját