szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egy percre az egész ország elnémult.

Ma 73 éve, hogy egy amerikai bombázó ledobta a Little Boy nevű atombombát Hirosima városára. A támadásban összesen 140 ezer ember halt meg, a legtöbben azonnal, mások viszont csak később, a sugárzás okozta betegségek következtében.

Az esemény évfordulóján országszerte megemlékezéseket tartottak, helyi idő szerint reggel 8.15-kor mindenhol egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének. Hirosimában, a Béke Emlékparkban Matszui Kadzumi, a város polgármestere arról beszélt: olyan világot kell teremteni, amelyben nincsenek atomfegyverek. A világban jelenleg több mint 14 ezer nukleáris robbanófej van, amelyek miatt megismétlődhet Hirosima tragikus története, egyes országok ugyanakkor nemzeti érdekeikre hivatkozva nem hajlandók lemondani ezekről.

©

Abe Sindzó kormányfő – aki tavaly nem írta alá azt az ENSZ-egyezményt, amely betiltaná az atomfegyverek gyártását, tárolását és bevetését – azt hangoztatta: nagy különbség van az egyes országok között az atomfegyverekkel kapcsolatos nézeteik miatt, de Japán azon van, hogy

híd legyen a két országcsoport között.”

A hirosimai önkormányzat adatai szerint idén 85 országból érkeztek a megemlékezésre, többek között az Európai Unióból, a nukleáris nagyhatalmaktól – az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából és Oroszországból – és számos más országból is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ritka fotót fedeztek fel a hirosimai gombafelhőről

Ritka fotót fedeztek fel a hirosimai atombomba gombafelhőjéről. A fénykép földön készült nagyjából fél órával a robbanás után, és körülbelül 10 kilométerre keletre a pusztítás epicentrumától.