szerző:
hvg.hu

Több mint kétezren, köztük szélsőjobboldali aktivisták vettek részt azon a Köthenben rendezett felvonuláson, amelyen a kelet-németországi Szász-Anhalt tartományban lévő városban kitört verekedésben meghalt fiatalemberről emlékeztek meg. A verekedésben a német nemzetiségű férfi mellett két afgán vett részt, s az áldozat az orvosok szerint infarktusban hunyt el. Közben a zsidó vezetők szerint az antiszemitizmus új szintjét mutatja a Chemnitzben lévő zsidó étterem elleni támadás.

„Mi vagyunk a nép” – kiabálták a kötheni felvonulók, akik a rendőrség szerint az emlékmenet végeztével incidens nélkül elvonultak. A helyi polgármester, Bernd Hauschild arra kérte a köthenieket, hogy ne vegyenek részt a szélsőjobboldali szervezetek által meghirdetett demonstráción.

A hatóságok egyébként a hét végén őrizetbe vették a verekedésben érintett két afgán férfit, s már nem emberöléssel, hanem halált okozó testi sértéssel vádolják őket. A váltás az után történt, hogy a 22 éves német áldozat boncolása során kiderült, a halált szívinfarktus okozta.

A kötheti felvonulást az után rendezték, hogy augusztus vége óta a szászországi Chemnitzben folyamatosan feszült a helyzet: itt közel-keleti migránsok megöltek egy német férfit, és ezt követően a szélsőjobb hívására több tüntetést tartottak a bevándorlást elutasító szervezetek, illetve a baloldali ellentüntetők. A chemnitzi jobboldali felvonulások résztvevői megtámadtak egy zsidó éttermet is, s Josef Schuster, a németországi Zsidó Központi tanács vezetője szerint a német politikusok egy része el akarja mismásolni a Chemnitzben történteket. „Nem értem, hogy miért akarják egyes politikusok kevésbé súlyosnak feltüntetni a chemnitzi eseményeket, mint amilyenek azok a valóságban. A megnyugtatási kísérletek és a szélsőjobbtól való elhatárolódás hiánya épp ezen emberek kezére játszanak” – mondta Schuster.

Schuster az után szólalt meg, hogy több német illetékes, köztük Hans-Georg Maassen, a belbiztonsági erők egyik főnöke olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel többek szerint megpróbálta csökkenteni a chemnitzi rendbontások súlyosságát.

A német kormány antiszemitizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes megbízottja szerint a Chemnitzben történtek az 1930-as évek legrosszabb emlékeit élesztik fel az emberekben. A DW szerint augusztus utolsó napjaiban egy több tucat emberből álló csoport kövekkel dobálta meg a Schalom nevű chemnitzi étterrmet, és a támadók közben azt üvöltözték, „Zsidó disznók, tűnés innen”. A támadásban megsebesült az étterem tulajdonosa is.  A DW hírportál szerint a 2000-ben megnyitott étterem ellen nem a mostani volt az első támadás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!