szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban a CNN és az Axios úgy értesült, lemond az amerikai igazságügyminiszter-helyettes, aki a 2016-os elnökválasztásokba történt állítólagos orosz beavatkozásokat vizsgáló FBI-nyomozást felügyeli. Egyelőre azonban marad, csütörtökön találkozik az elnökkel.

A két médium értesülése szerint Rod Rosensteint bekérették a Fehér Házba. Arról ellentmondásos információk láttak napvilágot, hogy menesztik vagy lemond tisztségéről. Egyes források szerint az igazságügyminiszter-helyettes már közölte lemondási szándékát John Kelly kabinetfőnökkel. Az Axios szerint Rosenstein ezzel a lépéssel elejét akarta venni annak, hogy Trump leváltsa posztjáról.

Időközben az NBC News hírtelevízió úgy értesült, hogy Rosenstein cáfolta a lemondásával kapcsolatos híreket. Mint mondta, az elnöki hivatalnak kell menesztenie őt tisztségéből.

A Reuters is úgy tudja egy az ügyet ismerő forrásra hivatkozva, hogy Rod Rosenstein nem mondott le, s továbbra is ellátja feladatát. A hírügynökségnek nyilatkozó illetékes szerint Rosenstein a Fehér Házban egy korábban betervezett tanácskozáson vesz részt. Mint mondta, a tárcavezető-helyettes lemondásának ügye felmerült a hétvégén a John Kelly kabinetfőnökkel folytatott megbeszéléseken, de az Axios állítása téves, miszerint benyújtotta lemondását.

Az elnöki hivatal szóvivője, Sarah Huckabee Sanders annyit közölt, Donald Trump amerikai elnök hétfőn "hosszú beszélgetést folytatott a sajtóban nemrég megjelent értesülésekről" Rosensteinnel. A szóvivő Twitter-üzenetében hozzátette: "Csütörtökön fognak találkozni, amikor az elnök visszatér Washingtonba". Trump jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

A The New York Times pénteken közölt írásában azt állította, hogy Rosenstein az elnök elmozdításán munkálkodott, és azt javasolta, hogy titokban rögzítsék Donald Trump szavait, és ez alapján indítsák el az elnök alkalmatlansága esetére meghatározott leváltási folyamatot.

Rosenstein eddig igen fontos szerepet játszott, ő ellenőrizte a 2016-os amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás ügyét kivizsgáló különleges ügyész, Rober Mueller munkáját. Hiába támadta Muellert sokat Trump, Rosenstein nem váltotta le.

Ha Rosensteint menesztenék, a tisztséget a főügyész, Noel Francisco veheti át. A Mueller-bizottságot ellenőrző személy akkor is megnehezítheti a munkát, ha nem cseréli le Muellert: ő szabja meg a költségvetést, illetve a vizsgálódás fő irányait.

Trumpnak arra is joga van, hogy ideiglenes ügyvivőt nevezzen ki Rosenstein helyére. Eredetileg egyébként Jeff Sessions igazságügyi miniszteré lett volna ez a feladat, ám ő korábbi orosz kapcsolataira hivatkozva mentességet kért és kapott is.

Azt még továbbra sem lehet tudni, hogy Rosenstein komolyan gondolta-e Trump szavainak felvételét, az amerikai lapok olyan tisztségviselőket is idéztek, akik szerint a miniszter-helyettes „szarkasztikusan” viccelődött a lehallgatással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban