szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A CDU korábbi főtitkárát, új elnökét, Annegret Kramp-Karrenbauert Mini-Merkelként emlegetik, mások szerint olyan, mint egy kedves kolléganő a könyvelésből, farsangi mulatságokon pedig bebizonyította, előadóművésznek sem utolsó.

Lehet-e valaki miniszterelnökből takarítónő? Ráadásul évente újra meg újra? Németország legkisebb tartományában, a Saar-vidéken lehet. Az 55 éves Annegret Kramp-Karrenbauer, a jogász végzettségű kereszténydemokrata tartományi kormányfő a farsang csúcspontján évek óta rendszeresen beöltözött takarítónőnek, s a színpadon sepregetve leszedte a keresztvizet mindenről és mindenkiről a politikában. Gretel – ez volt a művészneve – tornacipőben, kockás otthonkában, a feje tetején megcsomózott kendőben élcelődött.

Tavasszal azt írtuk róla: valószínűleg az idei volt az utolsó ilyen fellépése a színészi képességekkel is megáldott politikusnak, a CDU akkor frissen megválasztott főtitkárának, hiszen e pozíciójában már aligha fog visszajárni, akármekkora volt is a sikere.

Amikor híre ment, hogy ő lesz a betegsége miatt távozó Peter Tauber utódja, sokakban fölmerült a kérdés: megéri-e föladni a biztos tartományi miniszterelnöki posztot? Hiszen AKK, ahogy kimondhatatlan neve okán rövidítve emlegetik, közkedvelt a Saar-vidéken, mandátuma még négy évig biztos volt. S ezt fölcserélni a népszerűségéből vesztett, a tavaly őszi országos választáson a korábbinál gyengébben szerepelt, koalíciós tárgyalásaiba belebonyolódott párt apparátusának irányításával?

Megéri – ha nem ez a végállomás, írtuk, s már akkor úgy tűnt, hogy nem az lesz. Amikor és ahogyan Angela Merkel pártelnök-kancellár bejelentette, hogy Kramp-Karrenbauert javasolja pártfőtitkárnak a CDU kongresszusán, az elemzők többségében kialakult a meggyőződés: a jelenlegi és a jövőbeli kormányfő áll egymás mellett a pulpituson. Mini-Merkel – fogalmazták szalagcímeiket a sommás megállapításokra hajlamosak, holott bizonyos hasonlóságok mellett legalább annyi pontban eltér a karrierje Merkelétől. Utóbbit 1990-ben Helmut Kohl szinte a semmiből választotta be a kormányába, s bízta meg az ifjúság ügyeinek intézésével – ezzel szemben a 18 ezres Saar-vidéki kisvárosban, Püttlingenben felnőtt, ott érettségizett és az egyetemi évek kitérőivel ma is ott lakó AKK végigjárta a párt és a közigazgatás szamárlétráját.

Annegret Kramp-Karrenbauer
©

19 éves korában lépett be a CDU-ba. Volt a tartományi ifjúsági szervezet alelnöke, és a városi tanács tagjaként intézte szűkebb pátriája ügyeit. Ma is azt vallja, hogy a politizálás az emberek hétköznapi gondjainál kezdődik. Fiúsan rövidre vágott hajával, vékony testalkatával, vastag szemüvegével még mindig úgy néz ki, mint egy kedves kolléganő a könyvelésből. Holott jócskán kinőtte magát. 1999-ben képviselő lett a tartományi parlamentben, 2000-ben az első nő volt, aki belügyminiszterként került be a tartományi kormányba, ahol átvette a kultusztárcát, majd a munkaügyire váltott. Összesen tizenegy év miniszterkedés során úgy beletanult a kormányzati munka minden részletébe, hogy 2011-ben megválasztották a kormányfői tisztségre, amit 2018 tavaszáig betöltött.

Fiatalon, 22 évesen ment férjhez, párja bányamérnök. „Annak idején eldöntöttük – mesélte egyszer –, hogy akinek kisebb a fizetése, az vállal többet az otthoni munkából, és dolgozik rövidített munkaidőben.” A három gyermek nevelése így az elején rá hárult, míg most már a férje van otthon.

Alapos, a dolgok iránt részletekbe menően érdeklődő, nyugodt – ezek a tulajdonságai a Merkelhez való hasonlóságot látszanak erősíteni. De szembeötlőek a különbségek is: a keletnémet, protestáns Merkel mellett most nyugatnémet, katolikus főtitkár dolgozik majd a párt megújulásán. Aki, bár személyes kapcsolatuk minden bennfentes szerint kitűnő, nem is mindenben ért egyet főnöknőjével. AKK világnézetileg konzervatívabb, meggyőződésből ellenzi például az egyneműek házasságát, és a menekültkérdésben is szigorúbb lenne. A rászorultakat nem küldené el, de aki összeütközésbe kerül a törvénnyel, netán hamis adatokkal igyekszik menekültstátust kapni, annak mennie kell.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása