Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi ügynökség, egy amerikai atomipari vállalat, valamint több, doppingellenes ügynökség számítógépes rendszereibe akartak behatolni orosz állami megbízásra tevékenykedő hackerek – állítja több nyugati kormány. A britek, hollandok és amerikaiak már több mint tíz orosz állampolgárt vádolnak számítógépes bűncselekmények tervezésével és végrehajtásával. A Nyugat alighanem komoly ellenlépésekre készül.

A dominót a hollandok lökték meg, akik bejelentették, áprilisban négy olyan orosz állampolgárt utasítottak ki az országból, akik a vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) szervereit akarták meghackelni. A szervezet, amely arra hivatott, hogy ellenőrizze, betartják-e a világ országai a vegyi fegyverek gyártására és használatára vonatkozó tilalmakat, éppen azt vizsgálta, hogy az orosz katonai hírszerző szervezet, a GRU ügynökei márciusban milyen katonai használatra kifejlesztett idegméreggel próbálták meg a dél-angliai Salisburyben megölni a britek oldalára átállt egykori orosz ügynököt, Szergej Szkripalt. Mark Rutte holland és Theresa May brit kormányfő közös nyilatkozatban ítélte el az akciót, amely szerintük azt mutatta, hogy a GRU teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az emberi értékeket, és azokat a szabályokat, melyeknek köszönhetően az emberek biztonságban élhetnek. A BBC szerint a britek – a Szkripal-merénylet mellett – azzal is vádolják Moszkvát, hogy ukrajnai cégek szervereibe, valamint egy brit tévéhálózat rendszerébe is be akartak törni.

A négy gyanúsított diplomata-útlevéllel utazott Hollandiába
©

A Hollandiából kiutasítottak diplomáciai útlevéllel utaztak, és ketten számítógépes szakemberek, ketten pedig segítők voltak. Holland értestülések szerint egy, az OPCW hágai központja közelében parkoló bérelt autóban ülve próbáltak meg rácsatlakozni a szervezet wifi-hálózatára. A hatóságok szerint a csomagtartóban lévő eszközöket az OPCW-székház felé fordították, s az antennát a kalaptartó helyezték, majd rádobtak egy kabátot. Amikor a rendőrök lefogták őket, egyikük megpróbálta megsemmisíteni az egyik náluk lévő mobiltelefont.

©

Az ügynökök igencsak óvatlanok voltak: a holland vizsgálat során kiderült, hogy az egyik sim-kártyát a GRU moszkvai központjának közelében aktiválták, de találtak náluk olyan taxiszámlát is, amely a GRU-központ és az egyik moszkvai repülőtér közötti útról szólt.

Az is kiderült, hogy az orosz ügynököktől elkobzott számítógépet korábban Malajziában is használták, ahol a helyi főügyész irodájának számítógépes rendszerébe próbáltak meg behatolni. Az ügy azért érdekes, mert a nyugati államok szerint Oroszország felelős azért, hogy 2014 nyarán Kelet-Ukrajna fölött rakétával lelőttek egy maláj utasszállító gépet, és a fedélzeten tartózkodó mintegy háromszáz ember életét vesztette. Ugyancsak ezt a laptopot használták a svájci Lausanne-ban is, ahol a nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA központja volt a célpont.

A nyugati hatóságok, amelyek általában csendben kezelik a hasonló ügyeket, most megadták a négy feltételezett ügynök nevét is:  Alekszej Morenyec, Jevgenyij Szerebjakov, Oleg Szotnyikov és Alekszej Minyin. Közben a The Moscow Times című moszkvai lap kiderítette, hogy a négy ügynök egyike, Jevgenyij Szerebjakov egy időben a GRU focicsapatában játszott. Mindezt egy olyan férfi közölte a lappal, aki korábban együtt játszott vele.

A nyugati lapok korábban már beszámoltak arról, hogy a márciusi Szkripal-merénylet után orosz ügynökök megpróbálták feltörni az OPCW-nek dolgozó egyik svájci laboratórium számítógépes hálózatot. Az intézet Spiez városában van, s korábbi jelentések szerint az akció miatt két orosz állampolgárt utasítottak ki Hollandiából, ahol végül lefülelték őket. „Az agresszív kíberakciók célja az volt, hogy elpucolják, amit maguk után hagytak” – idézte a BBC Peter Wilsont, Nagy-Britannia hollandiai nagykövetét.

Oroszország annak ellenére is tovább tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-merénylethez, hogy a Bellingcat nevű nemzetközi oknyomozó portál GRU-ügynökökként azonosította azt a két orosz férfit – Akekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot –, akik a brit hatóságok szerint végrehajtották a márciusi merényletet.

©

Bosirovról az is kiderült, hogy a valódi neve Anatolij Csepiga, s 2014-ben megkapta az Oroszország hőse kitüntetést. A mostani vádakról Moszkva egyelőre annyit mondott, a jelek szerint folytatódik a nyugati kémhisztéria.

Eközben amerikai vádak szerint orosz ügynökök egy pennsylvaniai atomipari vállalat, illetve észak-amerikai doppingellenes szervezetek rendszereit próbálták meghackelni, s e miatt hét orosz ügynök ellen emeltek vádat. „Az oroszokat gyakorlatilag az eszközeik használatakor kaptuk el, s felelni fognak tetteikért. Hogy mi lesz a politikai választ, az országaink közösen fogják eldönteni” – nyilatkozta újságíróknak John Mattis amerikai védelmi miniszter.

Kanada is jelentkezett, Ottawa szerint feltételezhetően orosz ügynökök egy montreali doppingellenes szervezethez akarta betörni.

Megszólalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki közölte, az észak-atlanti szövetség erősíti védelmét s elrettentő erejét” – mondta Stoltenberg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Davis Kupa: gyorsan behúzott győzelemmel maradunk a világcsoportban

Davis Kupa: gyorsan behúzott győzelemmel maradunk a világcsoportban

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Aszfaltra festve követelik a szekszárdi gimnázium igazgatójának lemondását

Aszfaltra festve követelik a szekszárdi gimnázium igazgatójának lemondását