szerző:
hvg.hu

Reprezentál, fontosságot közvetít, találkozási pont lesz.

"A Magyar Közlönyből derült ki, hogy Hanoiban vásárol a kormány 7 milliárd forint értékben egy művelődési házat" – írta október elsején a külgazdasági és külügyminiszterhez írott kérdésében Ungár Péter, az LMP képviselője. Szijjártó Pétertől ezért azt akarta megtudni, "milyen megfontolásokból veszi meg a kormány ezen művelődési házat" ezért az összegért, és milyen reprezentációs célokat szolgál majd az intézmény?

Válaszában Magyar Levente, a külügyi tárca parlamenti államtitkára közli: a szóban forgó művház "létesítése, illetve a kétoldalú kapcsolatok jelentőségéhez méltó elhelyezése a Vietnamhoz fűződő kapcsolataink fontosságát közvetíti a fogadó ország irányába.

A létesítmény ösztönzést adhat a fejlődő magyar-vietnami kulturális és oktatási kapcsolatok további bővüléséhez, találkozási pontként szolgál majd

a korábban Magyarországon tanult vietnámi állampolgárok számára, akik közül sokan ma is magas rangban, vezető pozícióban dolgoznak." Az államtitkár hozzáteszi: 2020-ban lesz a két ország közti diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója, ekkor várható a Hanoi Magyar Közösségi és Művelődési Ház átadása. Ungár további kérdésére válaszolva az államtitkár azt írta: a tervezett további ingatlanvásárlásokról a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Orbán Viktor egy hónapja tárgyalt Budapesten Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával (emiatt 26 tüntetőt a rendőrök el is vittek a Kossuth térről). A magyar miniszterelnök a találkozón lényegében Vietnam kommunista berendezkedését is méltatta, mert mint mondta, "egy ország lehet úgy – és talán csak úgy lehet – sikeres, ha a hozzá leginkább illeszkedő, az ő kultúrájából fakadó társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést valósít meg".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az összes nagy BMW arcot vált, a 7-es sorozatnak is eljött az ideje

Az összes nagy BMW arcot vált, a 7-es sorozatnak is eljött az ideje

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Drágult a benzin és a gázolaj

Drágult a benzin és a gázolaj