szerző:
hvg.hu/MTI

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan tartott tájékoztatót kedden a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében.

Erdogan szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy az október elején elhunyt férfit szándékosan, kíméletlen módszerekkel ölték meg gyilkosai a szaúdi konzulátuson, méghozzá napokkal előre eltervezett módon. A szaúdi kormány eddig folyamatosan másként magyarázta Hasogdzsi halálát, Erdogan szavai így teljesen új mederbe terelhetik az ügy vizsgálatát.

Az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén Erdogan több kérdést is feltett, amelyekre szerinte nem tudni a választ. "Miért nincs meg még mindig az újságíró holtteste?" - kérdezte, hozzátéve, hogy tudni kívánja, kik adtak utasítást a gyilkosoknak.

©

"A nemzetközi lelkiismeret nem nyugszik meg, amíg valamennyi érintett ember - a végrehajtóktól a megrendelőkig - nem nyeri el büntetését" - jelentette ki a török elnök, javasolva, hogy az ügyben Szaúd-Arábiában őrizetbe vett 18 gyanúsítottat "Isztambulban állítsák bíróság elé".

"A gyilkosságot beismerve a szaúdi kormány fontos lépést tett. Ma azt várjuk tőle, hogy hozza nyilvánosságra mindenkinek a felelősségét az ügyben - a csúcstól az alapokig -, és vonja őket felelősségre" - tette hozzá a török elnök. Hasogdzsi megölését "politikai gyilkosságnak" minősítve a török elnök szorgalmazta, hogy a más országból származó "bűntársakat" is vonják felelősségre, ha vannak ilyenek.

Az államfő kijelentette, hogy 15 szaúdi ügynök érkezett külön-külön Törökországba, a főkonzulátuson találkoztak a gyilkosság reggelén, hogy "eltávolítsák a külképviselet biztonsági kamerarendszerének merevlemezét". Azt is közölte, hogy egyes ügynökök "helyazonosítást" végeztek egy Isztambulhoz közeli erdőben, valamint a metropolisztól északnyugatra fekvő Yalova településen.

Erdogan azt nem közölte, mire alapozza a kijelentéseit, nem tett említést azokról az állítólagos hang- és videofelvételekről sem, amelyekről a vizsgálat kezdete óta a török média és török politikusok beszéltek.

©

A BBC cikke szerint a török államfő azt is megerősítette, hogy a gyilkossággal összefüggésben 18 embert tartóztattak le, de Erdogan sem az elfogattak nevét, sem nemzetiségüket nem árulta el. A megszerzett bizonyítékokról szintén nem közölt részleteket.

A török elnök hangsúlyozta: bízik abban, hogy Szalmán király együttműködik országával a nyomozás során. Nem tett viszont említést Mohamed bin Szalmán trónörökösről, akit a sajtó szerint Törökországban többen a gyilkosság megrendelőjének tartanak.

A Haza Pártja (Vatan) nevű török ellenzéki párt vezetője, Dogu Perincek azt állította, hogy az újságíró maradványaira az isztambuli főkonzulátus területén lévő kútban találtak rá - írta kedden a Haberler török hírportál. Perincek szerint a török biztonsági erők átkutatták a főkonzulátust, és a belső udvarban lévő kútban az újságíró testének több darabjára bukkantak. A párt lapja, az Ajdylik úgy tudja, hogy a szaúdi főkonzul rezidenciájáról van szó, amely a főkonzulátus épületéről néhány száz méterre található. 

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben életét vesztette, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

Ismeretlen gázt fújtak be egy óbudai kormányablakba, 60 embert kellett kikísérni

Ismeretlen gázt fújtak be egy óbudai kormányablakba, 60 embert kellett kikísérni

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt