Nagy Gábor
Nagy Gábor
Tetszett a cikk?

A demokratákat idiótáknak, a csúcstechnológia liberális milliárdosait pedig egy új feudalizmus építőinek tartja, s mindezt szórakoztató előadás keretében tudja tálalni Shawn Steel kaliforniai republikánus aktivista, aki másfél évtizede megnyitotta a kormányzóságig vezető utat Arnold Schwarzenegger előtt.

Népszavazás Trumpról - 2018
Hivatalosan a képviselőház és a szenátus megújításáról, illetve megannyi kormányzói posztról szól a november 6-i amerikai félidei választás, az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy ez nem más, mint egy népszavazás Donald Trump politikájáról. A HVG és a hvg.hu tudósítója a helyszínen követi az eseményeket.
Friss cikkek a témában

"Életem legnagyobb csalódása az az ember. Ha lenne időnk, három órát tudnék beszélni a hibáiról és a bűneiről, amiket elkövetett" - ezt válaszolta Shawn Steel a HVG tudósítójának arra a kérdésére, hogy ha tényleg olyan régen, olyan rosszul mennek a dolgok a demokraták miatt Kaliforniában, mint az az előadásában elhangzott, akkor mi történt akkor, amikor 2003 és 2011 között a republikánus Arnold Schwarzenegger állt a leggazdagabb amerikai szövetségi állam élén.

A 72 éves, ügyvéd végzettségű Shawn a republikánus párt kaliforniai szervezetének elnöke volt, amikor 2003-ban másodmagával aláírásgyűjtést indított Gray Davis demokrata kormányzó visszahívására. Korábban 117 esetben próbáltak politikust visszahívni az államban a hivatalából - Ronald Reagan óta minden kormányzóval megkísérelték -, de csak a rendkívül népszerűtlen és kudarcot kudarcra halmozó Davisszel szemben arattak sikert. A rendkívüli választáson az osztrák testépítőből előbb hollywoodi sztárrá, majd sikeres politikussá vált Schwarzenegger nyert - aki viszont Steel szerint elárulta a pártját, és betagozódott a liberális elitbe.

Steel nem fukarkodott a vitriolos bírálatokkal a republikánusok ellenfeleivel, illetve a médiával kapcsolatban. A demokratákat idiótáknak tartja, a fősodratú média pedig szerinte a baloldaltól a szélsőbaloldalig helyezkedik el - persze az általa a hallgatóságának a figyelmébe ajánlott, szerkesztőségi véleményoldalán rendre a republikánusokat támogató The Wall Street Journal gazdasági napilap kivételével.

Steel - Donald Trump amerikai elnökkel egyetértve - úgy gondolja, a The New York Times propagandagépezetté süllyedt. (A liberális napilap a közelmúltban emlékeztetett arra, hogy a Steel által a legjobb barátjának nevezett Dana Rohrabacher kaliforniai képviselő olyannyira szoros orosz kapcsolatokkal rendelkezik, hogy Moszkva még kódnevet is adott neki.) De propagandistának tartja Steel az elnököt szintén sokat bíráló, és a hazugságait a beiktatása óta számláló The Washington Postot is, amit Jeff Bezos, az Amazon online óriásáruház alapítója és a világ leggazdagabb embere vásárolt fel 250 millió dollárért.

Bezos és Mark Zuckerberg Facebook-alapító Steel szerint olyan jövőt épít, amit demokrata feudalizmusnak lehet nevezni, s az jellemzi, hogy az irányt a liberális milliárdosok határozzák meg, akiket kiszolgálnak a szegénységben tartott tömegek. Ezt az elitet az Amazon és a Facebook mellett a Google és az Apple irányítói hozzák létre, ám a hatalmukat éppen Trump töri majd meg, aki feldarabolja a cégeket. Steel elismerte, hogy a 2016-ban a republikánus elnökjelöltségre pályázó 17 fős republikánus csoportból 16 jelöltet is jobban kedvelt Trumpnál - akit egy cikkben élesen is bírált, s nem tartotta republikánusnak -, de aztán megbarátkozott a gondolattal, hogy ő lesz a Fehér Ház ura.

Most pedig már lelkes hívő, aki úgy tartja, Trump nemcsak az amerikai munkásosztály bajnoka, hanem maga is kékgalléros (munkásosztálybeli) mentalitású elnök, akinek minden esélye megvan arra, hogy 2020-ban újraválasszák. Mert az olyanok, mint Elizabeth Warren massachusettsi szenátor - akit Trumphoz hasonlóan ő is Pocahontasként gúnyol - nem rúghatnak labdába. Steel szerint a demokrata Barack Obama kedves fickó volt rossz politikával, Trump pedig nem olyan kedves fickó, de jó politikával, s a támogatói már hozzászoktak a kanyarjaihoz, több szavazót nem lehet tőle elidegeníteni. Steel úgy gondolja, ha el is nyerik kedden a képviselőházat a demokraták, Nancy Pelosi várható házelnöknek - akitől szintén nem sajnálta a gúnyos megjegyzéseket - csak törékeny többsége lesz, és két év múlva újra a republikánusok kerülnek majd nyeregbe.

Nancy Pelosit támogató plakát Los Angelesben
©

A Kaliforniából elvándorló középosztályban a republikánus szavazók lemorzsolódását felfedezni vélő Steel a szavazókat is fekete-fehérben látja. Szerinte amíg valaki fiatal és egyedülálló, akkor balra szavaz. Ha megházasodik, akkor behúzódik balközépre, majd amikor gyerekei lesznek, akkor elfoglalja megérdemelt helyét a republikánus oldalon. Ha rajta múlna, mindenütt engedélyezné a palaolaj kitermelését, sutba vágná a környezetvédelmi szabályok zömét, és a bevándorlókkal, valamint a liberális politikusokkal kapcsolatos álláspontját a habonyi gépezet sem tudta volna jobban összeállítani. Steel úgy gondolja, a kaliforniai kormányzói posztra jó eséllyel pályázó liberális demokrata Gavin Newsom San Francisco polgármestereként a drogosok megszaporodását segítette a tűcsere-programjával, a város utcái emberi ürülékkel lettek tele, és hajléktalanok építettek sátortáborokat. A Hondurasból indult menekültkaravánnal kapcsolatban pedig Trumpot visszhangozza, amikor azt állítja, az életerős, fiatal férfiakból áll, és lényegében egy USA elleni inváziót képvisel.

Nagy Gábor / Los Angeles

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ilyen volt zarándokok nélkül a csíksomlyói búcsú (fotók)

Ilyen volt zarándokok nélkül a csíksomlyói búcsú (fotók)

Az idő pénz, egy másodperc is az: miért és hogyan állítja fejük tetejére az 5G a gyárakat?

Az idő pénz, egy másodperc is az: miért és hogyan állítja fejük tetejére az 5G a gyárakat?

Miniszter így még nem emelt ládányi epret, mint Varga Mihály

Miniszter így még nem emelt ládányi epret, mint Varga Mihály