Németh András
Németh András

Több jel is arra utal, hogy javulásnak indultak az utóbbi hónapokban látványosan megromlott ukrán-magyar kapcsolatok: Ukrajna – a magyar külügyminisztérium képviselőinek a jelenlétében – tiszteletbeli konzulátust nyitott Siófokon, Kijev megadta a beleegyezést Íjgyártó István kijevi nagyköveti kinevezéséhez, Budapest pedig megváltoztatta Grezsa István miniszteri biztos Ukrajna által kifogásolt titulusát. Az sem kizárt, hogy Magyarország is hamarosan tiszteletbeli konzulátust nyit Ukrajnában.

Kijev egy magyar üzletembernek, Horváth Zoltánnak adott tiszteletbeli konzuli címet, miután a vállalkozó jó ideje segíti Ukrajnát. A siófoki megnyitón Ljubov Nepop nagykövet elmondta, hogy Horváth Zoltán finanszírozta tíz, korábban a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcolt ukrán katona magyarországi rehabilitációját, s a magyar üzletember részt vett egy Donyeck környéki játszótér, valamint egy Magyarországon rendezett nemzetközi gyermek sportverseny finanszírozásában is.
A magyar üzletember cége, az East West Mentor tanácsadó cég a közelmúltban képviseleti irodát nyitott Kijevben, az iroda célja, hogy fejlessze a két ország közötti gazdasági együttműködést.  
Ugyancsak a kapcsolatok javulására utal, hogy Kijevben megadták a beleegyezést ahhoz, hogy Íjgyártó István váltsa fel a kijevi nagyköveti poszton a napokban hazatért Keskeny Ernőt. Korábban kérdéses volt az engedély megadása, részben azért is, mert Magyarország az angol nyelven írt hivatalos jegyzékben is magyar néven adta meg a diplomata születési helyét – Beregszászt – míg angolul a város neve Beregove. Magyarország viszont megváltoztatta Grezsa István miniszteri biztos Kijevben kifogásolt titulusát.  
Korábban Grezsa Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős biztos volt, s Ukrajnában kifogásolták, hogy Budapest egy másik államhoz tartozó terület ügyeivel bíz meg egy politikust. Magyarország ezután Grezsa titulusát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztossá nevezte át.  
A titulusváltás után Ljubov Nepop azonnal fogadta Grezsa Istvánt, majd látogatást tett Pintér Sándor belügyminiszternél is, aki az ukrán beszámolók szerint megerősítette, hogy Magyarország támogatja Ukrajna területi integritásának a helyreállítását.
A viszony az után romlott meg, hogy Ukrajnában tavaly elfogadták azt az oktatási törvényt, amely korlátozza a kisebbségi oktatás lehetőségeit, s ezt követően Magyarország bejelentette, amíg Ukrajna nem változtatja meg a törvényt, blokkolni fogja Ukrajna NATO-integrációját.
A válság csúcspontján a két ország egy-egy diplomatát is kiutasított, az egyik szélsőséges ukrán portál pedig elkezdte publikálni a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrán polgárok névét is személyes adatait.
Az ukrán-magyar szembenállás a NATO-szövetségeseket is aggasztja, az USA mindkét félre nyomást gyakorolt a vita megoldása, illetve a NATO-integráció és a törvény miatt alkudozás különválasztása érdekében.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csatlós Hanna Kult

A kollektív rettegés Kárpátalját is elérte

Egy kárpátaljai fiú bizonyítani akar, vagyis inkább keresi a helyét a világban. Ezért úgy dönt, hogy bevonul a kelet-ukrajnai háborúba. A fronton zajló eseményekről videonaplót vezet, mobilos felvételeiből és az életéért imádkozó édesanyjáról Csuja László pedig dokumentumfilmet készít. Villáminterjú a Kilenc hónap háború rendezőjével.

Egy niggerező világ bédekkere volt a friss Oscar-díjas film Zöld könyve

Egy niggerező világ bédekkere volt a friss Oscar-díjas film Zöld könyve

Meglepődtek a búvárok, amikor jóféle söröket találtak a 133 éve elsüllyedt luxushajón – most "újrafőzték" őket

Meglepődtek a búvárok, amikor jóféle söröket találtak a 133 éve elsüllyedt luxushajón – most "újrafőzték" őket

Orbán főtanácsadója Weber új ötletéről: Ez birodalomépítés

Orbán főtanácsadója Weber új ötletéről: Ez birodalomépítés

Sikerült a csúcsdöntés: egymillió fölött a Youtube-on a Pamkutya

Sikerült a csúcsdöntés: egymillió fölött a Youtube-on a Pamkutya

Bűncselekménynek nyilvánítaná a kormány az illegális szemétlerakást

Bűncselekménynek nyilvánítaná a kormány az illegális szemétlerakást

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője