szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Részleges sorozást rendelnek el Ukrajnában, miután az elnök aláírta a rendeletet a hadiállapot bevezetéséről.

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló rendeletet, a dokumentum elérhető az államfő hivatalos internetes oldalán is. (Ukránul itt.)

Porosenko hétfői televíziós beszédében azt mondta, a hadiállapot november 28-án, szerdán közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor lép életbe Ukrajna egész területén. "A hadiállapot nem jelent hadüzenetet. Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányul, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére" - szögezte le Porosenko. Hozzátette, a hadiállapotban nem korlátozzák az állampolgárok szabadságjogait és a jövő évi választásokat is a tervezett időpontban tartják meg.

"Remélem, hogy mind a politikusok, mind a média felelősen és a helyzetnek megfelelően járnak el, és nem támadják Ukrajnát orosz propagandistáktól átvett elméletekkel" - tette hozzá az ukrán államfő.

Porosenko kijelentette, hogy a rendeletben elsődlegesen a különböző katonai intézkedésekre vonatkozó kérdések szerepelnek: azok az emberi, katonai, pénzügyi tényezők, amelyek az országot ért támadás esetén lehetővé teszik Ukrajna számára az összes forrás mielőbbi mozgósítását. Hozzátette, hogy nem szándékozik teljes vagy részleges mozgósítást elrendelni, de ez a lehetőség nyitva áll arra az esetre, ha Oroszország tovább eszkalálja a helyzetet.

"A hadiállapot nem jelent hadüzenetet. Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányul, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére. A hadiállapot nem jelenti a kelet-ukrajnai helyzet politikai és diplomáciai rendezésének elutasítását, erről ma (hétfőn) részletesen is tájékoztattam nyugati partnereinket" - szögezte le Porosenko.

Porosenko azt is elmondta, hogy hétfőn telefonon tárgyalt Jan Stoltenberg NATO-főtitkárral, Andrzej Duda lengyel elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és sok más politikussal. 

Az elnök javasolta a parlamentnek, hogy a hadiállapot 30 napig legyen érvényben, jóllehet az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács - amelynek határozata alapján az elnök eljárt - előtte 60 napot javasolt.

Vasárnap Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál, majd az orosz különleges erők három hajót el is foglaltak.

Ukrajna magyarországi nagykövetsége arról adott ki közleményt: az ország kormányának bizonyítéka van arra, hogy a támadás az ukrán hajók ellen nem hiba vagy baleset volt. Az ukrán hadseregnek hat sérültje van, küzülük ketten sérültek meg súlyosan, egy ember van kritikus állapotban.

Ukrajna arra számít, hogy folytatódik az orosz agresszió és a provokációk a Fekete-tengeren - tették hozzá.

Porosenko korábban arról beszélt: nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent hadüzenetet. "Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be – szögezte le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Ez már háború, vagy csak területszerzés? - miért estek ismét neki az oroszok Ukrajnának?

A szó szoros értelmében robbanásig feszült hétfőre a 2014 óta folyamatosan keményedő orosz-ukrán válság, miután vasárnap az orosz haditengerészet a Krím melletti Kercsi-szorosnál tüzet nyitott ukrán hadihajókra. A Szovjetunió 1991-es felbomlása óta ez az első alkalom, amikor hivatalosan is fegyveres összetűzés tört ki a két ország között. Ukrajna harckészültségbe helyezte haderejét és az ostromállapot bevezetését tervezi, Kijevben zavargás tört ki az orosz nagykövetség előtt.

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók