szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig közel 50 orosz állampolgárt nem engedtek be Ukrajnába a hétfő este kihirdetett hadiállapot óta.

Csaknem ötven orosz állampolgárt nem engedtek be kedden Ukrajnába, így repülővel visszatértek Minszkbe - közölte az MTI szerint a TASZSZ orosz hírügynökséggel Anton Bicskovszki, a fehérorosz határőrség szóvivője. A dél-ukrajnai Herszon megye állami közigazgatási vezetője pedig azt jelentette be, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok belépését a krími határon lévő átkelőknél.

A fehérorosz határőrség szóvivője elmondta, hogy hétfőn három Kijev-Minszk járaton összesen 12 orosz állampolgár tért vissza a fehérorosz fővárosba, kedden pedig egy járaton 35.

Bicskovszki közlése szerint az ukrán fél nem tájékoztatta a fehérorosz határőrséget a határátlépés szabályaiban bekövetkezett semmilyen esetleges változásról. Hozzátette: azt nem tapasztalták, hogy az ukrajnai nemzetközi közúti és vasúti átkelőkön tömegesen visszafordítottak volna orosz állampolgárokat.

A szóvivő szerint egyelőre nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy miért tagadták meg az Ukrajnába történő belépést az érintettektől, akik egyszerű állampolgárok, férfiak, nők és gyerekek egyaránt vannak köztük.

Andrij Horgyejev, a dél-ukrajnai Herszon megye állami közigazgatásának vezetője kedden azt jelentette be, hogy korlátozzák az orosz állampolgárok belépését a krími határon lévő átkelőknél. "A határállomásoknál jelenleg korlátozott átlépés van az orosz állampolgárok részére mindkét irányban. Az ukrán állampolgárokat mindkét irányban korlátozás nélkül átengedik" - idézte Horgyejevet az UNN hírügynökség. Az intézkedés a Csaplinka, Kalancsak és Csonhar határátkelőkre vonatkozik.

Az ukrán parlament hétfő este fogadta el a tíz déli megyében a hadiállapot - az ukrán jogban a rendkívüli állapot egy fajtája - bevezetésére vonatkozó elnöki rendeletet, miután vasárnap a Kercsi-szorosban, a Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket arra hivatkozva, hogy határsértést követtek el. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!