Ukrajna kudarcáról, valamint a 2014-es kijevi forradalommal kapcsolatos kiábrándultságról beszélt az orosz televízió Egyes Csatornáján egy olyan fiatalember, aki a tévé szerint résztvevője volt a közel öt évvel ezelőtti eseményeknek. Hamar kiderült, hogy a nyilatkozó nem volt ott Kijevben, majd az is, hogy nem is ukrán, hanem fehérorosz állampolgár.

Az orosz tévé még novemberben mutatott be egy lehangoló dokumentumfilmet arról, hova jutott Ukrajna a 2013-ban kezdődött, és 2014 februárjában győzelemre jutott forradalom után. Egy orosz blogger most kiderítette, az egyik főszereplő nem az ukrán Kirill Csubenko volt, hanem egy fehérorosz férfi, Vitalij Jurcsenko, aki viszont a közelében sem járt Kijevnek.

Az Egyes Csatorna azzal magyarázta a hamistást, hogy a dokumentumfilmet a tévé szerződéses ukrajnai munkatársai készítették – mert az állandó alkalmazásban álló orosz tévéseket nem engedik be Ukrajnába – s ők valóban egyik fehérorosz ismerősüket kérték fel, ugorjon már be egy interjú erejére. A magyarázkodásból az is kiderült, hogy állítólag valóban készült egy interjú Csubenkóval, ám az rossz minőségű volt, s mivel gyorsan le kellett adni az anyagot, Jurcsenkóval mondatták el újra azt, amit az állítólagos ukrán egykori aktivista mondott.

Az orosz állami televízió nem először keveredik hamisítási ügyben, a leginkább emlékezetes eset 2016-ban történt, amikor Moszkvában egy olyan riportot mutattak be, amelyből kiderült, hogy a franciák az EU helyett leginkább Oroszországgal akarnak együttműködni. Egy francia lap azonban vette a fáradtságot, s megkereste a nyilatkozókat, s kiderült: nem volt olyan alany, akinek ne hamisították volna meg a szavait, s voltak olyan idézetek is, amelyeket a valóságban senki sem mondott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren