szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A karácsonyi vásár közelében kezdett lövöldözni egy hatóságok előtt már ismert személy, akinek sikerült elmenekülnie. A gyanúsítottat nagy erőkkel keresik.

Strasbourg belvárosában, a karácsonyi vásár közelében kezdett lövöldözni kedd este 8 körül egy elkövető. A legfrissebb, megerősített hírek szerint három ember halt meg, tizenhárman pedig megsérültek. Nyolc ember állapota súlyos, öten könnyebben sérültek meg. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedett, az első hírek még csak egy emberről szóltak.

Christophe Castaner belügyminiszter a helyszínre utazott, ahol éjjel fél 2-kor sajtótájékoztatót tartott. Itt azt mondta, az elkövető három helyen adott le lövéseket, majd a karácsonyi vásárt védő katonákkal tűzharcba keveredett, ők megpróbálták megállítani. Ezután még kétszer került szembe a biztonsági szolgálatokkal, velük is tűzharcba keveredett.

Az áldozatokról a strasbourg-i polgármester azt mondta, strasbourg-iak és elzásziak vannak köztük, de az egyik halálos áldozat egy thaiföldi turista.

A támadót azonosították, még szökésben van. A támadót az egyik, a karácsonyi vásárt biztosító katona eltalálta, így megsérült. A belügyminiszter arról beszélt, a támadó "kétszer harcolt" a rendőrökkel, eddig sikerült elmenekülnie.

A Le Monde információi szerint az elkövető 1989-ben született Strasbourg-ban, és a hatóságok előtt ismert volt, mivel a nemzetbiztonságra potenciálisan veszélyesnek ítélték meg (úgynevezett S-es minősítést kapott) radikalizálódása miatt.

A lap úgy tudja, a férfinál kedd reggel házkutatást is tartottak a hatóságok rablással és emberölési kísérlettel összefüggésben. Az akció során több házkutatást is tartottak és egyeseket elő is állítottak, de a feltételezett lövöldöző nem volt otthon.

Castaner a sajtótájékoztatóján annyit mondott el róla, hogy különböző köztörvényes bűnök miatt volt ismert a hatóságok előtt, és korábban Franciaországban és Németországban is elítélték, de letöltötte a büntetését. Sajtóinformációk szerint a férfit Chérif Chekattnak hívják. A helyi Est Républicain nevű lap egy fotót is közzétett róla, amely elterjedt a közösségi médiában is.

A Le Figaro úgy értesült, a férfi 2016-ban kapta a nemzetbiztonságra veszélyes "S" megjelölést a terrorelhárítástól, miután a börtönben feltűnt az erőszakossága és vallási radikalizálódása. A támadónak komoly bűnügyi múltja van, a lap információi szerint már 20-szor elítélték, 2011-ben például két évre, mert egy törött üveggel támadt rá egy fiatalra.

A lövöldözés után Strasbourg Neudorf nevű kerületét egy rendőrségi akció miatt zárták le, itt rendőrségi helikoptereket is láttak szemtanúk. A Dernieres Nouvelles d'Alsace (DNA) nevű helyi hírportál információi szerint a rendőrség őrizetbe vette a lövöldöző testvérét. A lap úgy tudja, a támadó egy autóval menekült el a helyszínről, majd rálőtt két motoros rendőrre is.

©

A lövöldözés után a Facebookon és Twitteren posztolt bejegyezések szerint a francia nagyváros központjának egy részét lezárták, a villamosközlekedést is leállították. Az Európai Parlament épületét is lezárták, amelyben volt néhány képviselő, akik nem hagyhatták el az épületet.

A francia belügyminisztérium pedig felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthon. A központ lezárt részéből csak kimenni lehetett, be viszont senki nem juthatott, többen éttermekben, bárokban ragadtak.

Az éjszaka folyamán végül teljesen kiürítették Strasbourg belvárosát, bár azt az intézkedést feloldották, hogy mindenki zárkózzon be és maradjon otthon. Az elkövetőt 350 rendőr és csendőr keresi a városban.

Szerdán a polgármester intézkedése nyomán a strasbourg-i karácsonyi vásár zárva marad, de az iskolák kinyitnak. Strasbourg körzetében minden tüntetést és gyűlést egyelőre betiltottak.

A DNA rendőrségi forrásra hivatkozva feltételezi, hogy terrorcselekmény történt, a terrorelhárító ügyész is nyomoz, bár az illető köztörvényes múltja egyelőre nem teszi egyértelművé, hogy miért is kezdett lövöldözni.

Laurent Nunez belügyi államtitkár szerda reggel a France Internek azt mondta, egyelőre nincs bizonyítva, hogy a lövöldöző terrorcselekményt akart elkövetni, ugyanis az elkövetőnek nem ismertek a kapcsolatai terrorcsoportokkal. A börtönben figyeltek csak fel arra, hogy vallásilag radikalizálódni kezdett, ezért követték figyelemmel.

Nunez azt is elmondta, nem tudnak arról, hogy valaha is Szíriában járt volna, de azt nem zárta ki, hogy most esetleg elhagyta az országot.

A lövöldözés után rögtön mozgósították a biztonsági szolgálatokat - írta Twitter-bejegyzésében a francia belügyminiszter. Christophe Castaner azt kérte mindenkitől, hogy ne terjesszenek rémhíreket, hanem kövessék a hatóságok tanácsait. Emmanuel Macron francia elnök vezetésével Párizsban összeült a válságtanács.

A terrorkészültséget a legmagasabb fokra emelték az egész országban.

Egy szemtanú, Peter Fritz a BBC-nek azt mondta, hallotta a lövéseket, és látott egy lelőtt embert, aki a belvárosba vezető hídon feküdt. Megpróbált rajta segíteni, de a férfi meghalt. Az EP egyik sajtósa szerint pánik tört ki a lövöldözés után.

Az eseményekre hamar reagált a Facebook is, és be is kapcsolta a Safety Check funkcióját, itt helyiek segítséget is kínálnak azoknak, akik esetleg nem tudnak hazamenni az események miatt. A karácsonyi vásárokon szigorítják a biztonsági intézkedéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Az Index.hu drámája és a karantén az ARC-kiállítás plakátjain is megjelenik

Karácsonyék éles KRESZ-vizsga-helyszínné alakították a bulinegyedet

Karácsonyék éles KRESZ-vizsga-helyszínné alakították a bulinegyedet

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére