szerző:
MTI

A francia kormány egyelőre nem tiltja be a sárga mellényesek szombatra hirdetett tüntetéseit, de a strasbourgi merénylet miatt arra kéri a tiltakozókat, legyenek belátók, és inkább ne vonuljanak utcára – közölte csütörtökön Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

A kormány még nem határozott úgy, hogy betiltaná a demonstrációkat, mert bár könnyű lenne ezt megtenni, az mégsem gátolná meg, hogy "a törni-zúzni vágyó emberek az utcára vonuljanak" – mondta a szóvivő, aki szerint tekintettel kellene lenni arra, hogy a biztonsági erők tagjai milyen igénybevételnek voltak kitéve az elmúlt hetekben, amit csak tetéztek a Strasbourgban történtek.

"Jobb lenne, ha most hétvégén mindenki egy könnyed szombati napot tölthetne el azzal, amit ilyenkor az év végi családi ünnepeket megelőzően tenni szeretne, ahelyett, hogy ezt a napot is az utcán töltik, újra munkát adva a rendvédelemnek" – magyarázta Griveaux.

Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke kijelentette: a sárgamellényes tüntetéseknek most már véget kellene érni, tekintettel arra, hogy az ország vezetése nagyban engedett a mozgalom alapvető követeléseinek. Arra lenne szükség, hogy a mozgalom leálljon, hogy hozzájáruljanak egy új francia modell megteremtéséhez – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárga mellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette. Egyúttal konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére. Az államfő beszéde után a sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

A továbbra is szökésben lévő Chérif Chekatt legalább két embert megölt, és 12 további embert megsebesített kedd este Strasbourgban, a város karácsonyi vására közelében. A merénylő a dpa német hírügynökség információi szerint észak-afrikai gyökerekkel rendelkező francia állampolgár. A párizsi főügyész, Rémy Heitz szerint a gyanúsított Allah akbart (Allah hatalmas) kiáltott a kedd esti merénylet elkövetésekor. A támadónál kézifegyver és kés volt, ezekkel támadt rá az emberekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Öt emberrel végzett a floridai túszejtő

Íme a cuki apróság, amivel a Honda betör a villanyautók piacára

Íme a cuki apróság, amivel a Honda betör a villanyautók piacára

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Videó: kicsit sok a hó Ausztriában, kétméteres hósapkát viselnek az autók

Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára