szerző:
hvg.hu

Törökország szerint Donald Trump amerikai elnök a napokban megerősítette, kiadná Ankarának azt a Fethullah Gulent, akit Recep Tayyip Erdogan török államfő azzal vádol, ő szervezte a 2016-os törökországi puccskísérletet. Ha igaz a hír, az azt jelenti, hogy a Fehér Ház ura 180 fokos fordulatot hajt végre Törökország-politikájában.

Mevlot Cavusoglu török külügyminiszter azt állította, hogy Washington erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kiadhassa az iszlám hitszónokot. A politikus szerint Trump erről az argentínai G20-as csúcstalálkozón tett említést Erdogannak.

Cavusoglu arról is beszámolt, hogy értesülései szerint az FBI adóelkerülés vádjával kezdett nyomozást az évek óta az USA-ban élő Gulen ellen. Amerikai forrásokból egyelőre nem erősítették meg az ankarai állításokat, de Trump egy hónappal ezelőtt még cáfolta, hogy erre készülne. Elemzők szerint nem kizárt, hogy egy olyan alku körvonalazódik, amelyben Ankara megkapná Gulent, Törökország pedig csökkentené az ismert szaúdi ellenzéki Dzsamal Hasogdzsi meggyilkolása miatt Szaúd-Arábiára kifejtett nyomást. Szaúd-Arábia – amely minden bizonnyal elrendelte, hogy megöljék az ellenzékit a közel-keleti királyság törökországi konzulátusán – ugyanis az USA fontos szövetségesének számít és nagy mennyiségű amerikai fegyvert is vásárol.

Gulen aligha részesülhet tisztességes eljárásban hazájában, ahol a puccskísérletben való részvétellel vádoltakat tömegesen vették őrizetbe: 218 ezer embert tartóztatta le, ötvenezret ítéltek börtönbüntetésre és mintegy 140 ezer közalkalmazott vesztette el állását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Hónapok óta tart Gruevszki menekültstátuszának felülvizsgálata

Hónapok óta tart Gruevszki menekültstátuszának felülvizsgálata

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés