szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi években tartott oroszországi ellenzéki tüntetéseken meghatározó szerepet játszottak a helyzetükkel elégedetlen 17-18 éves fiatalok. Az orosz parlament most megtiltotta, hogy 18 évnél fiatalabbak részt vegyenek az engedély nélkül szervezett politikai jellegű tiltakozó akciókban.

A 18 évnél fiatalabbak elsősorban az ellenzéki blogger, Alekszej Navalnij által szervezett tüntetéseken vettek részt, s most az új törvény szerint azok a szervezők, akik lehetővé teszik a kiskorúak jelenlétét, 15 napos elzárással, illetve egymillió rubeles pénzbüntetéssel sújthatóak. Ellenzéki vélemények szerint könnyen előfordulhat, hogy az új törvényt Navalnij ellen találták ki, s mert így a hatóságok újabb eszközt találtak az ellenzéki vezető féken tartására.

Navalnij az idén már háromszor volt börtönben engedély nélküli tüntetések szervezéséért: az utóbbi években nem könnyű engedélyt szerezni, a hatóságok ugyanis furcsa módon éppen oda terveztek különféle rendezvényeket, ahol Navalnij tüntetni szeretett volna. A kormánypárti politikusok egyébként többször is azzal vádolták Navalnijt, hogy félrevezeti a fiatalokat, illetve, hogy pénzt fizet nekik a tüntetéseken való részvételért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!