szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Ezért meggondoltam magam" - magyarázta a politikus első interjújában, amit menekülése óta adott.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök azért menekült el hazájából, mert olyan információ jutott a tudomására, hogy a börtönben meg akarják gyilkolni - derül ki abból az interjúból, melyet a politikus szombaton adott a Szitel nevű macedón tévéadónak.

A politikus most először adott interjút, mióta elhagyta Macedóniát. Azt mondta: eredeti szándéka az volt, hogy börtönbe vonul, és letölti büntetését, annak ellenére, hogy "jogalap nélküli, idióta ítéletet" hoztak ellene. A politikust hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélték.

"Aztán olyan információ birtokába jutottam, miszerint valaki eltervezte, hogy a börtönben kiiktat engem. Ezért meggondoltam magam" - magyarázta a politikus az interjúban. Azt is elmondta, hogy értesülése olyasvalakitől származott, aki jól ismeri a börtönben zajló dolgokat.

"Nem nevezhetem meg, hogy ki áll emögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ez után úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát" - fejtette ki Nikola Gruevszki.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt miniszterelnök. Azért ítélték el, mert közpénzből páncélozott Mercedest vásároltatott magának 600 ezer euróért (kb. 190 millió forint). Emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás hazájában. Szökése után nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

Végigvesszük, miért éri meg Orbánnak és Putyinnak Gruevszki befogadása

Ez egy igazi zavaros, balkáni kocsmai verekedés, nem tudni ki kezdte és miért. Csak azt nem értem, a Balkánnal szomszédos kocsmából miért gondolták úgy, hogy ebbe be kell avatkozni - mondta kínjában nevetve egy délszláv térséget jól ismerő elemző, amikor a Gruevszki-ügyről kérdezzük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!