szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Aranykapu nevű szent hegyre akartak bemenni imádkozni Kelet-Jeruzsálembe, és verekedtek a rendőrökkel.

Az izraeli rendőrség tizenkilenc palesztin tüntetőt vett őrizetbe kedden a jeruzsálemi Templomhegyen, miután összecsapások törtek ki a biztonsági erők és a tiltakozók között.

Az izraeli rendőrség szerint palesztinok tucatjai vettek részt az imával egybekötött tiltakozó akción, és megpróbáltak behatolni a bírósági határozat alapján évekkel korábban elzárt Aranykapu területére, amelyet a muszlimok a Kegyelem Kapujaként ismernek. Az összetűzésben több tüntető is megsebesült.

A Templomhegyen található a muszlim vallás harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet - benne az óvárost -, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében a Vakf jordániai-palesztin muszlim felügyelő bizottság gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

A Jerusalem Post szerint Izraelnek és Jordániának sikerült egyezségre jutni a terület kapcsán hétfőn felizzott konfliktusban. Aznap is több palesztin hívő próbált meg oda behatolni, hogy imádkozhasson.

A források figyelmeztettek, hogy további erőszakos összetűzéseket szíthat helyben és Kelet-Jeruzsálem más részeiben is, ha a területet a jeruzsálemi rendőrség elzárva tartja a muszlim hívek előtt.

A palesztinok állítása szerint Izrael zsidó imahellyé akarja változtatni a Templomhegy egyetlen keleti kapuját, az Aranykaput. A jordániai-izraeli megállapodás értelmében a rendőrség kedden eltávolította a láncokat egy vaskapuról, amely a területre vezet. Az Aranykapu területét bírósági határozattal zárták le a Vakf illegális építési és ásatási tevékenysége miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy éve vezettek be repülési tilalmat Putyin fekete-tengeri palotája felett

Egy éve vezettek be repülési tilalmat Putyin fekete-tengeri palotája felett

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó