szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyílt levelet írtak Greta Thunberg követői, a lány klímasztrájkja miatt lett híres, és Nobel-békedíjra is jelölték. A levél azoknak az országoknak a vezetőihez szól, akik megvétózták az EU-s karbonsemlegességi határidőről szóló EP-s határozatot, köztük Orbán Viktornak. És április 1-jére is volt egy poénja. (A cikk korábbi verziója félreértés miatt állította, Thunberg írta levelet, elnézést kérünk.)

Nyílt levelet írt Greta Thunberg mozgalmának négy szervezete, négy ország vezetőjének, köztük Orbán Viktornak. A 16 éves lány azért lett világhírű, mert péntekenként iskola helyett sztrájkol, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra, és a politikusok felelősségére – a lányt itt mutattuk be.

A levél szövege:

"Azt mondjátok, mindennél jobban szeretitek a gyermekeiteket, miközben a saját szemük előtt lopjátok el a jövőjüket." Greta Thunberg

2019. március 21-én Csehország, Lengyelország, Magyarország és Németország kormányfői megvétózták az Európai Parlamentben a 2050-es karbonsemlegességi határidőt.

Magyar, cseh, lengyel és német kormányfők, Önök most a sorsunkról szavaztak!

A Párizsi Egyezmény felrúgásával, a 2050-es határidő megvétózásával a jövőnket és a reményeinket vétózták meg! Mi pedig a partvonalról nézzük végig, ahogy a képviselőink semmibe veszik a legalapvetőbb emberi jogainkat, az igazságosságot és a józan ész szavát a gazdasági érdekekért.

Pontosan tudjuk, hogy a 2050-es határidő is kevés lenne a felmelegedés 1,5 fok alatt tartásához és a katasztrófák elkerüléséhez. És látjuk, hogy a vezetőink még ennyit sem hajlandóak megtenni értünk.

Cseh, lengyel, magyar és német kormányfők, Önök cserbenhagytak minket! Mindenkit, aki egy-két évtizednél tovább fog még élni a Földön. Ha nem tudnak ellenállni a gazdasági nyomásnak, Önök nem alkalmasak a képviseletünkre!

Nincs egyetlen értelmes érv, hogy tovább húzzuk az időt! Úgy tűnik, ezt gyerekek százezrei jobban megértik Önöknél. Amelyik ország vezetője egy ilyen törvényt megvétóz, ne állítsa, hogy bármit tesz a klímavédelemért, mert az csak képmutatás!

Követeljük, hogy fogadják el a tényeket, fogadják el, hogy tenni kell, és fogadják el a törvényeket, amelyek cselekvésre köteleznek. Ne álljanak az életünk útjába! Mi már eldöntöttük, mi a fontos, most Önökön sor.

„A változás itt van, akár tetszik nektek, akár nem.” Greta Thunberg

Fridays For Future Csehország
Fridays For Future Lengyelország
Fridays For Future Magyarország
Fridays For Future Németország

Thunberg aztán bejelentette, felhagy péntekenkénti sztrájkjával, mert a politikusok mindent megértettek, és készek cselekedni – jelentette be maga a 16 éves diáklány a Facebookon, hozzátéve, hogy április 1-i tréfáról van szó. "Miután rengeteg vezetővel beszéltem, ráeszméltem, hogy urai a klímaválságnak, értik, milyen súlyos a helyzet, és készek cselekedni" – írta Thunberg a közösségi oldalon, hozzátéve, hogy ezennel mindörökre visszamegy az iskolába, és nem sztrájkol többé péntekenként. Persze csak viccelek! – figyelmeztetett a diáklány.

(A cikk korábbi verziójában az szerepel, hogy maga Greta Thunberg írt levelet a négy ország vezetőinek, ez félreértés volt, elnézést kérünk az érintettektől - a szerk.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatszorosára nőtt kerékpárforgalom a Nagykörúton

Hatszorosára nőtt kerékpárforgalom a Nagykörúton

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

Minden problémának van megoldása

Minden problémának van megoldása