szerző:
hvg.hu

A május 26-ai EP-választás lesz az első, ahol azok a kettős állampolgárok is szavazhatnak majd, akiknek nincs magyarországi,vagy más EU-tagállamban lévő lakcíme. A Fidesz és a vele szövetséges Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) már be is indította a kampányt: a Vajdaságot teleszórták a „Mindannyian” feliratú plakátokkal, a VMSZ pedig sorra rendezi a kampányeseményeket, amelyeken szigorúan csak a Fidesz üzeneteit ismételgetik. Ukrajnában egyelőre nem látszik az EP-kampány, ott a választók még az elnökválasztás második fordulójával vannak elfoglalva.

„Erős magyar kormány mögé állhatunk”, „A család bizalom és biztonság – miért akarják szétzúzni?”, „A multikulturalizmus csődje – miért fontos az erős nemzet” – ilyen és ezekhez hasonló címekkel jelennek meg a VMSZ Fideszt támogató lakossági gyűléseiről szóló beszámolók a vajdasági EP-kampányt koordináló mindannyian.rs honlapon. Vajdasági források szerint a kampány több mint egy hete, Pásztor István VMSZ-elnök sajtótájékoztatójával kezdődött meg, ahol a vajdasági magyar politikus közölte: „Abban vagyunk érdekeltek, hogy az EP-ben erőteljes és tekintélyes magyar érdekképviselet alakuljon ki, amelynek gerincét a nemzetileg elkötelezett politikai erők képviseljék. Nem titok, hogy arra fogjuk buzdítani az embereket, hogy amikor szavazatukat leadják, akkor a Fidesz–KDNP fémjelezte lista előtti körbe tegyék az ikszet.”

A VMSZ képviselői azt is közölték, segítenek a szavazólapok kitöltésében. „Május 6-a után számíthatunk a borítékok érkezésére, a szavazólapok kitöltését segítők közreműködésével is megejthetik a kettős állampolgárok. Május 10-e és 20-a között adhatják le a levélszavazatokat, a begyűjtésüket igény szerint megszervezzük, és eljuttatjuk a magyar konzulátusra – közölte Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

Bár a kampányt hivatalosan a VMSZ folytatja, nagyon valószínű, hogy a finanszírozást már a határon túlról, Budapestről oldják meg. A Fidesz–KDNP listáján egyébként szerepel egy vajdasági magyar jelölt is, Deli Andor, aki már 2014 óta ül a Fidesz EP-frakciójában.

Bár a vajdaságihoz hasonló helyzetben van az ukrajnai magyarság is, a magyar kisebbségnek otthont adó Kárpátalján egyelőre nincsenek a vajdaságihoz hasonló plakátok. A helyiek szerint elsősorban azért nincsenek, mert a hét végén rendezik az ukrajnai államfőválasztás második fordulóját, és furcsán venné ki magát, hogy közben a Fidesz is kampányt folytat a térségben. Az viszont elképzelhető, hogy április 21-e után a Kárpátalján is megjelennek a „Mindannyian” plakátok.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park

A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell

Lesz még egy zenekar a Sziget-nagyszínpadon, de a nevére még várni kell