szerző:
hvg.hu

Gregg Favre szerint a magas tornyok, a hatalmas terek és a tűzvédelem hiánya mind hozzájárult a pusztításhoz.

Bár a legrosszabb jóslata szerencsére nem vált be, érdekes részleteket írt le egy amerikai tűzoltó, mire kell figyelni egy olyan épület oltásánál, mint a Notre-Dame, és miért volt akkora a pusztítás a 850 éves katedrálisban.

Gregg Favre, aki St. Louis tűzoltóságán volt helyettes parancsnok, a Twitteren osztotta meg gondolatait. Mint írta, az ilyen templomok oltásánál az egyik legnagyobb probléma, hogy fából készültek, óriási nyitott terek vannak bennük, ráadásul nagyon kevés tűzzáró tömítést építenek be (ha egyáltalán volt ilyen a Notre-Dame falai között).

A szakértő még a tűz eloltása előtt valószínűsítette, hogy a tetőszerkezet teljesen el fog pusztulni, mert a lángok olyan gyorsan terjedtek a magas és szinte megközelíthetetlen területen. Gregg Favre szerint a nagy belmagasság miatt a tűzoltók azt a módszert sem tudták alkalmazni, hogy megnyitják a tető egy részét, így akadályozva meg a tűz továbbterjedését. Ezért nem tudtak a levegőből sem oltani.

©

Donald Trump amerikai elnök egyébként még az éjjel azt írta, hogy a levegőből repülve kellene oltani a tüzet, de erre nemcsak Favre, hanem a francia katasztrófavédelem is reagált, megírva, hogy ez miért rettenetesen rossz gondolat. Logikus persze, hogy egy több száz éves templom oltása Párizs kellős közepén egészen más technikát kíván, mint egy erdőtűzé. Mint írták, ha annyi vizet ráöntöttek volna egy helikopterről vagy repülőről a Notre-Dame-ra, amennyivel el lehetett volna oltani a tüzet, akkor az az egész épület szerkezetét károsíthatta volna, és a környéken lévő más épületekben is nagy kárt tehetett volna.

A francia katasztrófavédelem ezért a Szajnából szivattyúzta a vizet az oltáshoz, ahogy az egy Twitter-videón is látszik. A párizsi tűzoltóság szóvivője pedig arról beszélt, hogy az idő és a szél is ellenük játszott.

A tűzoltóknak így be kellett hatolniuk az épület belsejébe, ahol viszont a fecskendőkkel gyűlt meg a bajuk, hiszen nehéz velük manőverezni a 850 éves falak között. Arról nem is beszélve, mekkora veszélyben voltak a tető beomló darabjai miatt, így valóságos csoda, hogy „csak” egy tűzoltó sérült meg. Arra is oda kellett figyelniük, hogy mindenkit időben kimenekítsenek, ráadásul a felújítási munkálatok miatt a szokásosnál több ember tartózkodott a falak között.

Gregg Favre arra is emlékeztetett, mi kell egy ekkora tűz kialakulásához: oxigén, tüzelőanyag, hő és kémiai láncreakció. Ha ezek közül bármelyiket is kiiktatják, a tűz kialszik. A Notre-Dame esetében a tüzelőanyag eltávolítása lehetetlen volt, hiszen a templomokban szinte minden éghető. Egy ekkora tűznél a hő mértéke is akkora, hogy nem jöhet szóba a kiiktatása, kémiai láncreakción pedig ekkorra már túl voltak. Így nem maradt más, mint az oxigén. Csakhogy egy ekkora katedrálist mindig úgy terveznek, hogy rengeteg tér legyen benne, és minél több ember elférjen: remek a vasárnapi miséhez, viszont katasztrofális a tűzoltáshoz. Arról nem is beszélve, hogy a felújítás miatt rengeteg veszélyes, gyúlékony anyag lehetett a templomban.

©

A szakértő szerint a katasztrófavédőknek arra is vigyázniuk kellett, hogy kiürítsék a környéket, hiszen a falak bármikor összeomolhattak volna.

Gregg Favre úgy látja, a katedrálisnak az volt a szerencséje, hogy a francia tűzoltók a világ legjobbjai közé tartoznak.

Tűzoltóként, katolikusként és emberként is szívszorító látni ezt a tüzet

– fejezte be írását a férfi.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek