szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem aratott osztatlan sikert a pártszövetségben a magyar miniszterelnök csütörtöki felvetése.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök pénteken elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra vonatkozó felvetését, hogy az Európai Néppárttnak együtt kellene működnie a tőle jobbra álló pártokal. "Elutasítjuk az együttműködést a jobboldali populistákkal" – mondta Söder az osztrák kancellárral közös bécsi sajtótájékoztatóján.

"Nem hiszek az együttműködésben Le Pen pártjához és az AfD-hez hasonló tömörülésekkel, amelyek ki akarnak lépni az Európai Unióból" – hangsúlyozta Kurz is a Marine Le Pen vezette franciaországi Nemzeti Tömörülésre (RN) és az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali pártra utalva. "Az lenne az Európai Unió vége" – fogalmazott Söder. Ez az Európa veszélybe került, mert bomlasztók szét akarják verni azt, és kívülről is nagy a nyomás – vélekedett a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

A magyar miniszterelnök Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel közös csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a bevándorlásellenes, jobboldali erőkkel működne együtt, ám ez a vízió kisebbségben van a pártcsaládban. Orbán szorgalmazta, hogy az EPP nyisson a tőle jobbra álló pártok felé.

Merkel máris visszadobta Orbán javaslatát Salviniékről

Nem lelkesednek a néppárti politikusok Orbán Viktor ötletétől, amely szerint közeledniük kellene a szélsőjobbhoz.

Orbán Viktor felvetésére, hogy az Európai Néppárt működjön együtt a Liga olasz kormánypárt által kovácsolt új jobboldali szövetséggel, eddig inkább elutasító reakciók érkeztek. Nem támogatja a közeledést a Kereszténydemokrata Unió elnöke és hasonlóan nyilatkozott Angela Merkel német kancellár is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Hétfőtől új menetrend lesz a BKK-nál

Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Hatan távoztak az ombudsmani hivatalba olvasztott Egyenlő Bánásmód Hatóságtól

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet