szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a rendeletet a parlament feloszlatásáról, az előrehozott választásokat pedig július 21-re tűzte ki.

A dokumentumban, amely az elnök hivatalos honlapján jelent meg, az államfő az alkotmány több pontjára hivatkozva rendeli el a törvényhozás mandátumának idő előtti megszüntetését.

A rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a mai naptól.

Később Zelenszkij hivatalos levélben kérte Andrij Parubij házelnököt, hogy szerdára rendkívüli ülésre hívja össze a parlamentet.

Az államfő által a Twitteren közzétett dokumentum szerint azért kéri a törvényhozás összehívását, hogy a képviselők módosítsák a parlamenti választásokról szóló törvényt. Ezen kívül kéri, hogy a parlament tűzze a rendkívüli ülés napirendjére a közbeszerzésekről szóló törvény módosítását is.

Az áprilisban megválasztott Zelenszkijt hétfőn iktatták be, közvetlenül azután az elnök bejelentette, hogy valóban feloszlatja a parlamentet. Ennek lehetőségét korábban többször felvetette. Ezután lemondott az ukrán kormányfő, Volodimir Hrojszman, aki döntését a Zelenszkijjel fennálló nézeteltérésével indokolta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marad a hőség, de kilenc megyében is viharok miatt adtak ki veszélyjelzést

Marad a hőség, de kilenc megyében is viharok miatt adtak ki veszélyjelzést

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje

Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje