szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor csodálója csúfosan leszerepelt.

A Frans Timmermans európai bizottsági alelnök által vezetett szociáldemokrata PvdA szerezte meg a legtöbb mandátumot a hollandiai EP-választáson az urnazárás után közzétett exit pollok szerint. Az Ipsos felmérése szerint a párt a voksok 18 százalékával 5 mandátumot szerzett, míg a jobbközép Kereszténydemokrata Tömörülés és a konzervatív-liberális kormánypárt, a VVD is 4-4 képviselői helyet kaphat a voksolás után. Mindez meglepetésnek számít, mivel az utolsó közvélemény-kutatások a VVD győzelmét és a szélsőjobboldali FvD előretörését jósolták.

A prognózisok abban viszont nem tévedtek, hogy az Orbán Viktor csodálója, Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt minden korábbinál rosszabb eredményt ért el. Amíg a 2006-ban alapított párt a három évvel később rendezett EP-választáson még a szavazatok 17 százalékát szerezte meg, most az exit poll szerint mindössze 4,1 százalékot. A Szabadságpárt az egyike azoknak a pártoknak, amelyekkel Matteo Salvini olasz belügyminiszter megalapítaná szélsőjobboldali frakcióját az Európai Parlamentben, az Ipsos felmérése szerint ehhez Wildersék mindössze egy képviselővel tudnak hozzájárulni.

Az EP-választás első napján a hollandok mellett még a britek szavaztak, ott a két nagy párt, a kormányzó konzervatívok és a fő ellenzéki erő, a Munkáspárt csúfos veresége, illetve a Nigel Farage által frissen alapított Brexit-párt győzelme várható. Egyelőre azonban csak annyit tudni a voksolásról, hogy rengeteg a szigetországban élő uniós állampolgár nem tudott szavazni egy adminisztratív hiba folytán.

A voksolás pénteken Írországban és Csehországban folytatódik, a magyarok vasárnap járulhatnak az urnákhoz, a hivatalos eredmények a 28 országból vasárnap este 11 óra után várhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!