szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit kormányfő június 7-én távozik pártja éléről majdnem háromévnyi, bukásokkal teli kormányzás után.

"Mindent megtettem azért, hogy véghez vigyem a Brexitet, sajnos, nem voltam rá képes" – ezzel indokolta Theresa May brit kormányfő, hogy lemond a brit konzervatív párt vezetéséről, ezzel megnyitva az utat az új miniszterelnök megválasztásához. Azt is hozzátette: mélyen sajnálja, hogy nem aratott sikert. Felszólalása végén elsírta magát.

May június 7-én távozik, két nappal Donald Trump londoni látogatása után, ezután kezdődhet meg az utódlásáról szóló választási folyamat. Lemondását hivatala, a Downing Street 10 előtt tett nyilatkozatban jelentette be, néhány órával az előtt, hogy pártja kormányzati posztot nem viselő parlamenti képviselőiből álló 1922-es bizottsága kihirdette volna egy néhány nappal ezelőtti szavazása eredményét a miniszterelnök sorsáról. A bizottság decemberben már egyszer szavazott a pártelnök személyéről, akkor megúszta a leváltást.

A miniszterelnök körül nem csak pártjában fogyott el a levegő: miután a parlament háromszor szavazta le a Brexitről szóló megállapodást, az ellenzék fő erejével, a Munkáspárttal folytatott tárgyalások is kudarcba fulladtak. Az EU-ból való kilépésre október 31-ig kapott újabb határidőt országa, ám úgy tűnt, May vezetésével és módszereivel még ezt a vállalást sem tudja teljesíteni. Kormányából összesen 36-an távoztak, a legtöbben tavaly nyár óta, amikor a Brexit-tárgyalásoknál először váltott irányt.

Theresa May 2016 júliusában került a kormányfői székbe, miután David Cameron távozott a Brexit-referendum után. Az első pillanattól nyilvánvaló volt a konzervatív politikus vállalása is, hogy miniszterelnöksége fő célja a britek kilépésének levezénylése. Kormányzása azonban bukások sorozatát hozta.

May kinevezésekor, 2016. július 13-án
©

2017-ben pártja népszerűségének csúcspontján választást írt ki hatalma megerősítésére, ám a Munkáspárt mozgósításának következtében végül kisebbségbe kényszerült kormányával. Az unióval folytatott tárgyalásokon is folyamatosan védekezésbe szorult, a Brexit-megállapodás egyik fő pontján pedig képtelen volt változtatni, és nem sikerült neki saját pártja tagjaival sem elfogadtatni. Ez az ír-északír határ átjárhatóságát biztosítani hivatott szükségmegoldás, a backstop, amely a kisebbségi kormányt kívülről támogató északír unionista DUP-ot is szembeállította vele.

Nem aratott tetszést az sem, amikor enyhíteni próbált a "kemény Brexit" feltételein, és mindezek miatt a brit alsóházban tulajdonképpen bukásra volt ítélve az EU vezetőivel is az utolsó előtti pillanatban, tavaly novemberben elfogadott kilépési megállapodás. A dokumentumot háromszor szavazták le, az első eset a brit parlamenti demokrácia legsúlyosabb veresége volt: 230 szavazattal bukott el az indítvány. May ennek ellenére újra megpróbálkozott, és még a napokban is arról szóltak a hírek, hogy negyedszer is a Ház elé vinné a dokumentumot – az EU ugyanis világossá tette, hogy azt nem fogja újratárgyalni.

©

Theresa May lemondását végül egy olyan választás utáni napra időzítette, amely a legabszurdabb a brit demokrácia történetében: a szigetországban élők csaknem három évvel a Brexit-népszavazás után szavaztak az Európai Parlament képviselőire. Ez az uniós polgárok alapszerződésben lefektetett joga, így a voksolást annak ellenére meg kellett rendeznie a briteknek, hogy May az utolsó pillanatig abban bízott, hazája még július – vagyis az új EP első ülése – előtt ki tud lépni a közösségből. Csak sajnos már senki nem bízott Mayben.

Politikustársai ennek ellenére tisztelettel búcsúznak tőle: Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere – aki következetesen szembehelyezkedett May "kemény Brexitre", vagyis a teljes szakításra vonatkozó Brexit-tervével, azt írta a Twitteren, hogy May köszönetet érdemel.

Leo Varadkar ír miniszterelnök is köszönetet mondott neki. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője üdvözölte a lemondást, és parlamenti választások kiírását szorgalmazta. Nigel Farage pedig azt közölte: ideje lenne, ha a Konzervatívok felismernék, az EU-pártiság rossz irány.

Hogyan tovább?

A brit EP-választás eredményét csak vasárnap közlik, ám arra lehet számítani, hogy pártja minden idők legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Az előzetes felmérések mindössze tíz százalék körüli eredményt jósoltak, miközben a nyíltan EU-ellenes Nigel Farage Brexit-pártja jelentős győzelmet arathatott.

May utódlása egyelőre nyitott kérdés, ám a párton belül a legesélyesebb jelötnek a Brexit egy másik emblematikus figuráját, Boris Johnsont tartják. A volt londoni polgármester neve már akkor is felbukkant az esélyesek között, amikor May hatalomra került, a politikus végül a külügyminiszteri posztot kapta a második női brit miniszterelnök kabinetjében.

Theresa May brit miniszterelnök és férje, Phillip May csütörtökön az EP-választásokon adta le voksát
©

Az örök harcos

May 1956-ban született, apja anglikán lelkész volt. Tanulmányait Oxfordban végezte földrajz szakon, ám a diploma megszerzése után a bankszektorban helyezkedett el. A politika már fiatalkorától érdekelte, nagy álma az volt, hogy ő legyen Nagy-Britannia első női miniszterelnöke.

A parlament tagjának azonban már jóval az után, 1997-ben választották meg először, hogy Margaret Thatcher lemondott a kormányfői tisztségről. Öt évvel később ő lett pártja első női igazgatója, aki azzal vált híressé, hogy pártját egy elöregedett, "piszkos pártnak" nevezte. Itt bukkant fel először híres párducmintás cipője is. Cameron kormányában a belügyminiszteri posztot kapta meg, ekkor a bevándorlás feltételeinek szigorítása fűződött a nevéhez.

Mayt nem csak a nők melletti kiállása és divatmániája tette híressé, de az is, hogy büszkén vállalja ballépéseit, tévedéseit. Az egyik legemlékezetesebb ezek közül tavalyi dél-afrikai látogatásán ellejtett tánc volt, amelyre – ahelyett, hogy igyekezett volna elfeledtetni a világgal – még rá is játszott: a tavaly őszi pártkongresszuson az ABBA Dancing Queen című slágerére vonult be.

Az is világos volt, hogy a Brexit ügyéért az utolsó pillanatig harcolni fog – annak ellenére, hogy ő maga nem támogatta a britek kilépését az Európai Unióból. Kemény vitákban vállalta azt, hogy a rábízott feladatot végrehajtja, a kitűzött cél teljesítésétől nyilvánosan sosem lehetett eltántorítani, és kibillenteni sem lehetett stílusából. Egészen addig a pillanatig, amíg mostani nyilatkozata végén elsírta magát, megfordult, és távozott.

Mayről szóló portrénkat itt olvashatja:

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Van egy kép szerkesztőségünk archívumában. Egy londoni tüntetésre készített óriási szoborkarikatúra, rajta Theresa May-vel, aki éppen a szájához emel egy pisztolyt, amelyre az van írva: Brexit. A képet annyit használtuk, hogy kivontuk a forgalomból, de tény: ez mutatja meg a legjobban, mennyire öngyilkos feladatot vállalt magára a konzervatív politikus, amikor 2016 júliusában felesküdött, hogy levezényli az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot