szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár egyre több EU-s polgár véli úgy, hogy a klímaválság a legsúlyosabb fenyegetés, az unióban élő emberek még mindig a migrációt tartják a legfontosabb problémának – derült ki az EU Eurobarometer-felméréséből. A tanulmány szerint ismét nőni kezdett az EU-s polgárok bizalma a közösségi intézményekben.

A migrációt a megkérdezettek 34 százaléka nevezte meg fő problémának, ez hat százalékponttal kevesebb, mint a legutóbbi, egy évvel ezelőtti felmérés idején volt. A második helyre, 22 százalékkal viszont feljött a klímaváltozás – itt hat százalékpont a növekedés – a harmadik helyen pedig a gazdasági helyzet szerepel 18 százalékkal. A felmérésben – amelyben egy válaszoló több fő problémát is megnevezhetett – ez után a költségvetés helyzete, illetve a terrorizmus áll 18-18 százalékkal, míg ezt követi a környezet állapota 13 százalékkal. Az nem egyértelmű, hogy mennyiben különbözik azok véleménye, akik a környezetvédelmet, illetve a klímaválságot nevezték súlyos problémának.

Az emberek jelentős része nem tart a munkanélküliségtől – 12 százalék nevezte meg súlyos problémának az állástalanságot – s hasonló arányban vannak azok is, akik drágának tartják az életet: az árszínvonalat a válaszolók tizede nevezte súlyos gondnak.

Az is kiderült, hogy a leginkább az északi országok tartanak a klímaváltozástól: első helyen a dánok állnak, utánuk Svédország és Finnország következik.

A 2014-es mélyponthoz képest növekvőben van az emberek EU-s intézményekbe vetett bizalma: ez most 44 százalékon áll, ami magasabb, mint a nemzeti kormányokba és egyéb államhatalmi szervekbe vetett bizalom, amely átlagosan 34 százalékos. A megkérdezettek 45 százaléka tartja egyértelműen pozitívnak az EU létét, s a válaszolók 61 százaléka optimista az unió jövőjét illetően. A válaszolók 55 százaléka elégedett az uniós demokrácia működésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.