szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az e heti HVG-ben több cikk is foglalkozik az Amazonas tüzeivel, több oldalról is megközelítve a kérdést.

A januárban beiktatott Jair Bolsonarót máris – egykori katonai rangjára utalva – Láncfűrész Kapitánynak (Capitano Motoserra) gúnyolják, mert elnöksége alatt újra felgyorsult a fakivágások üteme és az idén július végéig 3400 négyzetkilométernyi őserdő tűnt el.

Bolsonaro már a kampányában is a gazdasági fejlődést akadályozó környezetvédelem leépítését ígérte, és nem győzi hangoztatni, sokallja, hogy az összesen egymillió őslakos számára védelem alá helyezték a 8,5 millió négyzetkilométeres országának nyolcadát.

A tüzek miatt ugyanakkor nem aggódik, a külföldi kritikákra válaszul úgy fogalmazott, hogy „Brazília az a szűz, akire minden külföldi perverz rá szeretné tenni a kezét”.

Annyiban igaza van, hogy a brazíliai erdőtüzek száma 2016-ban is magasabb volt, mint az idén és a 2019-es adat messze alatta marad a 2003 és 2010 közöttinek. A problémát globálisan szemlélők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az erdőirtás fokozódása Brazília latin-amerikai szomszédjaira, valamint afrikai és ázsiai országokra is jellemző. Éppen ezért a helyiekben az a kép alakult ki, hogy Amazónia fejlesztésének – közte a folyóra épített vízerőművek – kifogásolásával a külvilág Brazília fejlődését próbálja megakadályozni és ezt az érzés kiválóan lovagolja meg Bolsonaro.

Véleménycikkében Hont András úgy látja, hogy a brazilok igazságában is el kell ismerni valamennyit. Amennyiben az Amazonas őserdői a világnak fontosak, akkor erre áldoznia is kell. Nem lehet azt mondani, hogy a helyiek nem nyúlhatnak az erdőhöz, mert az a Föld kincsét képezi, viszont a terheket viseljék ők. Globális probléma globális felelősségvállalást igényel.

További részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják

Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem

Szeretettel Pozsonyból: Koronavírus-járvány – fogy a türelem, lazul a fegyelem