szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt tunéziai elnök száműzetése alatt, 83 éves korában halt meg egy szaúdi kórházban.

A tunéziai kormány pénteki közlése szerint beleegyezne abba, hogy hazájában temessék el az előző nap meghalt Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnököt, aki szaúdi száműzetésben élt azóta, hogy 2011-ben elmozdították tisztségéből az arab tavasz nyomán. Ügyvédje szerint Ben Ali csütörtökön, 83 éves korában halt meg egy szaúdi kórházban.

A TAP tunéziai hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett kormányzati forrás elmondta, a kormány reagálna arra a kérésre, hogy Ben Alit hazájában temessék el, ha családja ezt kérné.

„A kormány törekedni fog arra, hogy a temetést a lehető legjobb körülmények között bonyolítsák le” - tette hozzá.

A volt elnök családja egyelőre nem reagált.

©

A tunéziai média szerint Ben Ali halála előtt azt kérte, hogy a szent szaúdi városban, Mekkában temessék el. Temetésével kapcsolatban még nem volt hivatalos reagálás Szaúd-Arábiában.

Ben Alit 1987 novemberében választották köztársasági elnökké. E tisztségében először 1989-ben választották újra, 2009-ben pedig már ötödszörre.

Az új tunéziai hatalom hatóságai több pontban, köztük az állam belbiztonsága elleni összeesküvés címén is vádat emeltek ellene, feleségével együtt távollétében 35 év, majd további 16 év és újabb 20, illetve nyolc év szabadságvesztésre ítélték óriási mértékű törvénytelen meggazdagodása, lopás, készpénz és ékszerek jogtalan birtoklása, kábítószerek és fegyverek birtoklásával összefüggő vádpontokban, illegális telekügyletek, zavargásokra, gyilkosságokra és fosztogatásokra való felbujtás, hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Elítélték a lányát és annak férjét is.

Ben Ali mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Feloszlatták a megbuktatott Ben Ali pártját

Tunéziában feloszlatták a megbuktatott államfő, Zin el-Abidin ben Ali pártját, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülést. A párt javainak és pénzeszközeinek lefoglalását egy tuniszi bíróság jelentette be. A döntést örömujjongással fogadta a bírósági teremben összegyűlt több száz ember.

MTI Világ

Újabb pert akasztottak Ben Ali nyakába

Újabb per indult Zin el-Abidin ben Ali elűzött tunéziai diktátor ellen a vádlott távollétében csütörtökön egy tuniszi bíróságon, amely mindazonáltal rögvest el is halasztotta az ügy tárgyalását.

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Odacsapna a magyar agráriumnak egy francia GMO-s törvénymódosítás

Odacsapna a magyar agráriumnak egy francia GMO-s törvénymódosítás

Megszólalt a lengyel elnök az abortusz szigorításáról

Megszólalt a lengyel elnök az abortusz szigorításáról