szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A döntést egyhangúlag hozta meg az ügyben határozó testület.

Törvénysértőnek nyilvánította a londoni parlamenti ülésszak lezárását a brit legfelsőbb bíróság kedden ismertetett jogerős végzésében, és megsemmisítette az arról hozott döntést.

A BBC beszámolója szerint a bíróság elnöke, Lady Hale a döntés bejelentésekor úgy fogalmazott: a lépés "hatása a demokráciánk alapjaira szélsőséges volt".

Arról is beszámolt, hogy a határozatot egyhangúlag hozta meg egy 11 bírából álló testület. Most – tette hozzá – a parlament alsó- és felsőházának elnöke dönt arról, hogyan tovább.

A határozat azt is kimondja, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart.

John Bercow, az alsóház elnöke a végzés kihirdetése utáni közleményében az alsóházi ülésszak haladéktalan folytatását kezdeményezte.

Az alsóház ülésszaka két hete ért véget, miután Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad indítását október 14-én.

A keddi legfelsőbb bírósági határozat szerint már az is törvénysértő volt, hogy a kormányfő az uralkodónak az ülésszak lezárását indítványozta, mivel a döntés észszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában.

A londoni alsóház ülésszaka két hete ért véget, miután Boris Johnson miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél annak lezárását. A kormány szándéka szerint az új ülésszak október 14-én, alig két héttel a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határideje előtt kezdődne, amikor az uralkodó kihirdetné a kormány új törvényalkotási programját.

Johnsont az ellenzék részéről és a kormányzó Konzervatív Párton belül is sokan azzal vádolták, hogy a Brexit-határnapig hátralévő parlamenti ülésnapok számát akarja korlátozni, hogy a megállapodás nélküli Brexit ellenzői megakadályozhassák a rendezetlen kilépést. A miniszterelnök azt állítja, hogy a lépésnek nincs köze a Brexithez, a cél egy teljesen új kormányprogram meghirdetése.

A parlamenti ülésszak lezárásának ügyében két bírósági határozat született az elmúlt hetekben. A londoni felsőbíróság szeptember 6-i végzésében azt állapította meg, hogy Boris Johnson a hatályos törvényeknek megfelelően járt el. A fellebbezés után azonban a legfőbb skóciai bíróság a múlt héten törvénysértőnek minősítette az ülésszak felfüggesztését. A fellebbviteli fórum kimondta: a kormányfő azzal a céllal kezdeményezte az uralkodónál az ülés berekesztését, hogy akadályozza a brit parlamentet munkájának végzésében, így a kezdeményezés jogsértő volt. Ez ellen a végzés ellen a kormány nyújtott be fellebbezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hitetlen influenszer és a halál. Müller Cecília tévedése

A hitetlen influenszer és a halál. Müller Cecília tévedése

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Hogyan vásároljunk igazán jutányos áron?

Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton

Lovagi címet kaphat Lewis Hamilton