Németh András
Németh András

Kiemelték a Spanyolországot 1975-ös haláláig kormányzó Franco tábornok földi maradványait az „Elesettek völgyében” lévő mauzóleumából, s a diktátor koporsóját a madridi Mingorrubio temetőbe vitték át. A szocialista kormányzat által beígért exhumálás megosztja a spanyolokat, de többen vannak, akik helyeslik a döntést.

Spanyolország nem dicsőítheti tovább az országot közel négy évtizedig kormányzó fasiszta vezért – ezzel érvelt a Pedro Sánchez vezette szocialista kormány, amikor végre elhatározta, teljesíti választási ígéretét, és exhumálja a Madridtól több mint ötven kilométerre lévő emlékhelyen, az „Elesetettek Völgyében” eltemetett Francisco Franco földi maradványait. A nemzeti emlékhelyen az 1936-1939-es polgárháború több mint 30 ezer áldozata nyugszik, s szélsőjobboldaliak egyfajta szentélyként tekintettek a hívei által Caudillónak (Vezérnek) nevezett diktátor mauzóleumára.

©

Fő a biztonság

A hatóságok már idejekorán lezárták az Elesettek völgye jó részét, s miközben több mint kétszáz újságíró a közelben várakozott, a részben a Franco által börtönbe záratott politikai foglyokkal építtetett, hatalmas kereszt alatt álló mauzóleumhoz csak néhány embert engedtek közel: az igazságügyminiszter, néhány igazságügyi orvosszakértőt, illetve Franco 22 leszármazottját.

A család egyébként határozottan ellenezte az exhumálást, s részben ez az ellenállás volt az oka annak, hogy hónapokat késett a koporsó áthelyezése. „Nagyon mérges vagyok, mert a gyáva kormány propagandaként használja fel az exhumálást, s az a célja, hogy nyerjen néhány szavazatot a közelgő választások előtt” – nyilatkozta a tábornok unokája, Francisco Franco y Martinez-Bordiu.

Az utódoknak egyébként azt sem engedték meg, hogy nemzeti lobogóval takarják le a kiemelt koporsót, így az unokák azt a lobogót vitték magukkal a völgybe, amellyel Franco 1975-ös dísztemetése idején takarták le a koporsót. (Franco éveiben a maitól különbözött a spanyol zászló, így az 1975-ös változat ma hivatalosan nem számít nemzeti lobogónak.)

Francisco Franco és Carmen Polo de Franco
©

Az exhumálás nem volt egyszerű, előbb egy daruval fel kellett emelni a sírt fedő másfél tonnás betonlapot, majd a koporsót – hogy megakadályozzák a Franco-hívek demonstrációját – egy helikopterrel szállították át a madridi külvárosban, El Pardóban lévő Mingorrubio temetőbe. Franco maradványait özvegye, Carmen Polo mellé temették el.

Az újratemetésen Ramón Tejero katolikus pap vezette a gyászmisét, Tejero annak az Antonio Tejero tábornoknak a fia, aki 1981-ben sikertelen puccsot kísérelt meg a madridi parlamentben. Bár a rendőrség nem adott engedélyt demonstrációkra, az Elesettek völgyében és a külvárosi temetőnél is összegyűlt Franco több száz híve.

A család egyébként azt szerette volna, ha a madridi Almuneda katedrálisban – a Franco-család kriptájában – helyezik nyugalomra a holttestet, ám a kormány el akarta kerülni, hogy egy másik, központi helyen lévő gyülekezőhelyet hozzon létre a szélsőjobboldaliak számára.

©

Feldolgozatlan múlt

Az El Mundo című spanyol napilapban közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka helyeselte Franco exhumálását, míg a válaszolók 32,5 százaléka ellenezte a döntést. A többiek nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni, s a bizonytalanok magas aránya azzal is magyarázható, hogy az 1975 után demokráciává vált Spanyolországban a mai napig nem dolgozták fel megfelelően a francói korszak örökségét. Spanyolországban egyfajta hallgatólagos megállapodás alakult ki arról, hogy az ország polgárai nem foglalkoznak a múlttal, s egy 1977-ben elfogadott törvény meg is tiltotta, hogy bűntetőeljárásokat kezdeményezzenek a diktatúra évtizedeiben elkövetett cselekmények ügyében. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy nagyon lassan haladt a több százezer polgári áldozat holttestének felkutatása és újratemetése, s mintegy százezer embert ma is eltűntként tartanak nyilván.

©

A múlt feldolgozatlanságához az is hozzájárult, hogy a 82 éves korában elhunyt Franco – aki a polgárháború éveiben a náci Németország és a fasiszta Olaszország támogatásával brutális háborút vívott a demokratikusan hatalomra került köztársaságpárti kormány ellen, a háborút követő években pedig durva diktatúrát épített ki – országlása utolsó éveiben enyhített a diktatúra szigorán, Spanyolországban pedig beindult a viszonylag gyors gazdasági fejlődés. Így sokan voltak, akik ideológiai megfontolásokból vagy az életszínvonal javulása miatt szimpatizáltak Francóval. Igaz ugyanakkor, hogy a tábornok halála után nyíltan francóista párt annak ellenére egyetlen választáson sem szerzett két-három százaléknál több voksot, hogy Madrid nem minősítette illegitimnek Franco országlását.

A francói erőszakos centralizálás egyik következménye az volt, hogy kiéleződtek a regionális különbségek, s minden korábbinál erősebbé vált a baszk és katalán nemzeti mozgalom. A jobboldali pártok Franco halála után sem támogatták a baszkoknak és a katalánoknak adott regionális autonómiát, s részben ez az oka annak, hogy Katalóniában évek óta egyre erőszakosabban követelik az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Meghalt a néhai spanyol diktátor egyetlen gyermeke

Carmen Francót a spanyol sajtó szerint apja a spanyol katolikus fasiszta ifjúság arcává formálta a nyilvánosság előtt. Magányos gyermekkora volt, de kiváltságos élete volt mindig is. Apja halála után hercegnői címet is kapott.

„Lehet, hogy a te ágyad alatti szörny is én vagyok” – mit tud Billie Eilish?

„Lehet, hogy a te ágyad alatti szörny is én vagyok” – mit tud Billie Eilish?

Másfél éve nem mért ilyen alacsony fogyasztói bizalmat a GKI

Másfél éve nem mért ilyen alacsony fogyasztói bizalmat a GKI

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Még mindig nem tudni, milyen repülő zuhant le Afganisztánban

Még mindig nem tudni, milyen repülő zuhant le Afganisztánban

Nem hoztak áttörést Salviniéknek a tartományi választások

Nem hoztak áttörést Salviniéknek a tartományi választások

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul