Németh András
Németh András

Ahogy Románia befordul a november 10-i államfőválasztás célegyenesébe, csökken a különbség a jelöltek támogatása között. Az utóbbi napok nyertese a nem sokkal korábban leváltott Viorica Dancila ex-kormányfő, ám az élen még mindig a hivatalban lévő államfő, Klaus Johannis áll. Indul az RMDSZ-elnök Kelemen Hunor is, ő leginkább pártja programját kívánja ismertetni.

Úgy tűnik, Romániában jó ómen, ha valakit leváltanak a miniszterelnöki posztról: Viorica Dancila, aki október 10-én vesztette el az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt, a jelek szerint szárnyra kapott az államfői posztért vívott versenyben: néhány hét alatt két százalékponttal növelte támogatottságát, és már 23,4 százalékon áll. Az elnökválasztás toronymagas esélyese, Klaus Johannis hivatalban lévő államfő viszont az USR párthoz köthető közvélemény-kutatóintézet adatai szerint rontott 1,5 százalékpontot, így a kettejük közötti különbség 15 százalékpontra mérséklődött.

Viorica Dancila szociáldemokrata román miniszterelnök a kormánya ellen tartott bizalmatlansági szavazáson a bukaresti parlamentben 2019. október 10-én
©

Johannis többet vesztett két hét alatt, mint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltje, Dan Barna, akinek népszerűsége azért eshetett vissza, mert mélyül a neki kifizetett EU-s támogatások állítólagos szabálytalan felhasználása miatt kitört botrány. A többi helyen nem történt komoly változás, az erdélyi magyarok pártja, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor például változatlanul négy százalék körül áll.

Elmarad a szégyen

Az utóbbi napok fejleményei alapján valószínűnek tűnik, hogy a kisebbségben kormányzó szociáldemokratákat – akiknek leginkább karizmatikus politikusa, Liviu Dragnea májusban kénytelen volt börtönbe vonulni, hogy letöltse gazdasági és egyéb bűncselekményei miatt kapott büntetését – nem éri az a szégyen, hogy jelöltjük nem jut be a november 24-ei második fordulóba.

Liviu Dragnea
©

Ott viszont nagyon valószínű, hogy a liberálisok által támogatott Johannis tönkreveri ellenfelét, hiszen minden bizonnyal Barna, és a többi kieső jelölt is támogatói is inkább a regnáló államfőre voksolnak majd, mint Dancilára, ha egyáltalán elmennek szavazni.

A második forduló mezőnye azonban még nem biztos, komoly eltérések vannak ugyanis a felmérések eredményei között: a SURSE például csak nyolc százalékra méri Mircea Diaconu színművészt, volt EP-képviselőt, ám az IMAS nevű intézet szerint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt támogatását élvező Diaconu 16,7 százalékra számíthat, és ezzel ő kerül be a második fordulóba.

A szürkék hegedűse

A 2014-es elnökválasztást megnyerő, szász nemzetiségű Johannis meglehetősen szürkén politizált első mandátuma idején. Miközben gyakorlatilag folyamatosan harcban állt a szociáldemokrata kormányzattal, és azt hangoztatta, hogy harcolni akar a korrupció visszaszorításáért és Románia megújításáért, annak ellenére nem tett le sokat az asztalra, hogy a szemiprezidenciális politikai rendszernek számító Romániában az elnök jóval több jogosítvánnyal rendelkezik, mint amennyivel például a magyar államfő.

Klaus Johannis
©

Johannis, az egykori nagyszebeni polgármester leginkább úgy tűnt, mint aki kerüli a nyilvánosságot: míg a 2014-es kampány idején nagyon kommunikatív volt, az utóbbi években nagyon kevés interjút adott, és csak a legszükségesebb nyilvános programokon jelent meg. Amikor viszont a román parlament olyan törvényt próbált elfogadni, amely szűkítette volna a hivatali visszaéléssel vádolt politikusok elleni fellépés lehetőségeit, Johannis a Bukarest belvárosát több alkalommal is ellepő tüntetők mellé állt, s ezzel újra növelni tudta támogatottságát.

Karizmahiány

Az elemzők szerint Johannis annak is köszönheti magas támogatottságát, hogy kihívói sem igazán karizmatikus személyek. A pályáját olajipari mérnöki diplomával kezdő, majd az államigazgatásra átnyergelő Dancilát a mai napig sokan tartják a börtönbe vonult Dragnea bábjának, s ellenfelei azt is a szemére vetik, hogy hadilábon áll anyanyelvével: nehezen érthető, ahogyan beszél, és alapvető egyeztetési hibákat követ el.

Kormányzásának egyik mélypontja volt, amikor „autistának” nevezte azt a parlamenti képviselőt, aki szerinte félretájékoztatta az EU-t a romániai belpolitikai helyzetről, s az is rossz nap volt számára, amikor tavaly Montenegróban tárgyalt, és Podgorica helyett Pristinának nevezte a volt jugoszláv tagköztársaság fővárosát. (Pristina a Románia által el nem ismert Koszovó fővárosa.)

Az állítólagos csalások miatt támadott Dan Barna a fiatalokat akarta megszólítani, s többször is kiderült, hogy az USR vezére Emmanuel Macron francia államfő rajongója. A jogi egyetemet végzett politikus már szolgált kormányban: amikor Dancian Ciolos töltötte be a kormányfői posztot, Barna az EU-alapokkal foglalkozó minisztérium államtitkáraként tevékenykedett. Barna – Johannishoz hasonlóan ugyancsak fontos feladatának nevezte a korrupció elleni harcot. Egyik nyilatkozatában „meghaladottnak” nevezte az etnikai kérdést, s emiatt sok magyar szavazó bizalmatlanul tekint a politikusra.

Borul a hatalmi egyensúly?

Miután a Dancila-kormány bukása után a Johannis liberális pártjához tartozó Ludovic Orban próbál kormány alakítani, Johannis valószínűnek tűnő győzelme után minden bizonnyal véget ér a kormány és az államfő közötti csörte. S az is valószínű, hogy a parlamenti választást előre hozzák és azt a jövő májusban vagy júniusban esedékes önkormányzati választással egy időben rendezik majd meg. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezeti a népszerűségi listán, míg a szociáldemokraták a második helyen állnak. Ha a jelenlegi trendek nem változnak, jövő nyárra a szociáldemokraták minden kormányzati szinten ellenzékbe szorulhatnak.

Az rolleres magyar jelölt

Igazi jogállammá kell tenni Romániát – hangsúlyozza az RMDSZ államfőjelöltje, a párt élén álló Kelemen Hunor. A jelenleg négy százalékon álló jelölt szerint sokkal több pénzt kellene fektetni az oktatásba és a kutatásba, s teljesíteni kellene azt a 2011-ben vállalt kötelezettséget, amely szerint a költségvetés hat százalékát kell minden évben a kutatásra és fejlesztésre fordítani. Kelemen Hunor – aki egy elektromos rolleren érkezve adta le ajánlásait – a környezetvédelem komolyan vételét is szorgalmazza, s kampánya központjába a Respekt/Tisztelet szót állította. „Az államnak tiszteletben kell tartani az állampolgárait, és akkor az állampolgárok is tisztelni fogják az államot. Ha van tisztelet, a bizalom is kialakul" – magyarázta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ és jelöltje helyzetét nehezíti, hogy a párt sokáig kitartott az egymást egy ideig sűrűn követő miniszterelnökök vezette szociáldemokrata kormány mellett, s ezt azzal sem igazán sikerült elfeledtetnie, hogy az utóbbi hónapokban a párt elhatárolta magát a kormánytól, s az RMDSZ parlamenti képviselői megszavazták a Dancila-kormány bukását eredményező bizalmatlansági indítványt. Az RMDSZ az úzvölgyi katonai temetőben júniusban kitört román-magyar összetűzés kezelése miatt fordult el végleg a Dancila-kormánytól. A komoly hullámokat keltő incidens előtt néhány nappal rendezett Európai parlamenti választásokon viszont még úgy tűnt, szent a béke: az RMDSZ a szocialisták megbízható kádereinek szavazataival kapott annyi voksot, amennyivel éppen átugrotta az EP-be való bejutáshoz szükséges küszöböt. Az oknyomozó portálok szerint az RMDSZ olyan településeken is feltűnően sok szavazatot kapott, ahol gyakorlatilag nem élnek magyarok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Frei Tamás megmagyarázta, miért volt botrány az Orbán elleni merényletes műsora

Frei Tamás megmagyarázta, miért volt botrány az Orbán elleni merényletes műsora

Egész népét tanította. Na de mire!

Egész népét tanította. Na de mire!

Kína, Banglades, Törökország – Egyelőre nagyon nem magyar a 2Rule

Kína, Banglades, Törökország – Egyelőre nagyon nem magyar a 2Rule

Bátrat húzott a kapitány, összeállt a női kézilabda-válogatott

Bátrat húzott a kapitány, összeállt a női kézilabda-válogatott

Itt a lista: ezek most a legütősebb androidos telefonok

Itt a lista: ezek most a legütősebb androidos telefonok