szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az ellenzék reménye lett volna az Európai Tanács leköszönő elnöke.

Politikai bombát robbantott hazájában Donald Tusk, aki Brüsszelben lengyel újságíróknak elmondta: a jövő évi elnökválasztáson nem vesz részt. Meg is indokolta, hogy miért nem: az ellenzéknek olyan politikusra van szüksége, aki nem cipel magával a múltból nehéz csomagot, nem kellett népszerűtlen döntéseket meghoznia. Donald Tusk hazája miniszterelnöke volt 2007 és 2014 között. Bár Lengyelország volt az egyetlen olyan uniós tagállam, amelynek gazdasága nem jutott recesszióba a világméretű pénzügyi válság miatt, de a kormány Varsóban is arra kényszerült, hogy visszafogja az életszínvonal növekedését. Tusk nyilvánvalóan erre célzott amikor a múlt nehéz csomagját említette.

A közvélemény-kutatás szerint nyerhet az ellenzék

Az őszi parlamenti választáson súlyos vereséget szenvedett el az ellenzék, mert a jelöltjei külön indultak el a PiS ellen. Így a kormányzó radikális nemzeti-keresztény mozgalom abszolút többséget szerzett a Szejmben. Ugyanakkor csak 43%-ot ért el, vagyis az ellenzék legyőzheti a PiS-t, ha képes összefogni ellene. Donald Tusk ilyen személyiségnek látszott, épp ezért a PiS mindent meg is tett, hogy aláássa a népszerűségét. Nem támogatta például két és fél évvel ezelőtt azt, hogy Donald Tusk legyen második ciklusban is az Európai Tanács elnöke. Ennek ellenére - többek között Orbán Viktor támogatásával - megválasztották az Európai Néppárthoz tartozó politikust, aki ebben a pozícióban is bírálta Lengyelország, Magyarország és más uniós tagállamok olyan húzásait, amelyek szembeállították Varsót vagy Budapestet Brüsszellel.

Donald Tusk más irányba léphet: nemrég felmerült, hogy ő lehet az Európai Néppárt elnöke. A PiS nem tagja az Európai Néppártnak, a Fidesz viszont igen, bár felfüggesztették.

A PiS jelöltje Andrzej Duda. A jelenlegi köztársasági elnök igen népszerű hazájában, mert Jaroslaw Kaczynskinál jóval mérsékeltebb politikus, aki mégis élvezi a PiS támogatását. Amikor például az irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk kapta, akkor a kormányzó PiS-ben sokan felszisszentek, mert az írónő gyakran bírálta a keresztény-nemzeti irányvonalat és az Európa-ellenességet, mely olyannyira jellemzi a Lengyelországot 2015 óta irányító radikális mozgalmat. Andrzej Duda elnök az elsők között gratulált a liberális írónőnek, kiemelve, hogy egész Lengyelországot, az egész lengyel kultúrát érte a nagy megtiszteltetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait