szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szocsiban tárgyaló Alekszandar Vucsics szerb államfő szinte udvarolt orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak. Mindez néhány nappal az után történt, hogy Szerbiában nyilvánosságra hozták, hogy egy orosz kém beszervezett egy nyugállományú szerb ezredest.

„Nagyon hálás vagyok Putyin elnöknek azért, hogy személyesen is hozzájárult ahhoz, hogy kapcsolataink nagyon jók legyenek. Hálás vagyok mindenért, amit a múltban Szerbiáért tett. Szerbiában mi többre becsüljük Putyint, mint a korábbi moszkvai vezetőket, remélem e miatt nem sértődnek meg az oroszok. Ha Putyin lett volna már hatalmon 1999-ben is, senki sem bombázta volna Szerbiát” – idézte a szerb államfőt a Regnum orosz hírügynökség.

Vucsics, aki az idén már harmadszor találkozik az orosz államfővel, arra utalt, hogy a NATO 1999 márciusától kezdve légiháborúval kényszerítette rá Szerbiát arra, hogy felhagyjon a koszovói albánok tömeges deportálásával, és kivonja katonáit és rendőreit a dél-szerbiai tartományból. Koszovó 2008-ban nyilvánította magát független állammá, s Oroszország az elsők között ítélte el, hogy a nemzetek többsége, köztük Magyarország is, elismerte az albán többségű térség önállóságát.

Vucsics gyorsan meg is kérte Putyint, hogy rövid időn belül újra látogasson el Belgrádba. Az orosz vezető utoljára idén januárban járt a szerb fővárosban, és a két fél akkor húsz egyezményt írt alá.

Putyin arról beszélt, hogy Moszkva az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat gázvezeték elkészülte, és az orosz-ukrán egyezmény lejárta után is fenn kívánja tartani az Ukrajnán keresztüli gáztranzitot, ám Putyin szerint a Kijev által előterjesztett feltételek egyelőre elfogadhatatlanok Moszkva számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Exhumálni akarják a Dániában tömegsírba temetett, koronavírusos nyérceket

Exhumálni akarják a Dániában tömegsírba temetett, koronavírusos nyérceket

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot