szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Verseny után, a zágrábi utcán állították meg őket a rendőrök, és mivel a szálláson hagyták a papírjaikat, egy nappal később már egy bosnyák menekülttáborban találták magukat.

Több mint tíz napig egy bosnyák menekülttáborban élt két fiatal nigériai sportoló, akiket november közepén illegális migránsnak néztek és kitoloncoltak a horvát rendőrök.

A The Guardian című lap beszámolója szerint Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu a lagosi műszaki egyetem diákjaiként egy ifjúsági sportversenyre érkeztek a horvátországi Pulába. A két 18 éves asztalitenisz-játékosnak érvényes vízuma volt, és november 18-án, Zágrábból repültek volna haza.

Egy nappal indulásuk előtt azonban rendőrök állították meg őket, amikor a horvát fővárosban sétáltak. Az egyetemisták nem tudták igazolni magukat, mert a szállodában hagyták a papírjaikat.

„Megpróbáltuk nekik elmagyarázni, hogy a szálláson van az útlevelünk, de nem értették, és a rendőrőrsre vittek minket” – mondták.

Mivel a hatóságok illegális bevándorlónak nézték őket, nem sokkal később buszra rakták és a bosnyák határra szállították a két fiatalt. Még aznap egy csapat valóban illegális határátlépésen kapott bevándorlóval együtt rájuk parancsoltak, hogy vágjanak át az erdőn és menjenek vissza Boszniába.

„Nem voltam rá hajlandó, ekkor azonban az egyik rendőr azt mondta, hogy lelő, ha nem engedelmeskedem” – mondta Chinedu.

A két sportoló végül Velika Kladuša hírhedt menekülttáborában kötött ki, ahol több ezer migráns él sátrakban, embertelen körülmények között. (Boszniában egyébként jelenleg 7500 menekült tartózkodik.) Majdnem két hétbe telt, mire önkéntesek segítségével sikerült tisztázniuk magukat, és kapcsolatba tudtak lépni a sportverseny képviselőivel.

„Arra kértem őket, hogy küldjenek magukról fotót a nevükkel együtt, ez alapján be tudtuk őket azonosítani. Abszurd, hogy senki nem hitte el nekik, amikor megpróbálták elmagyarázni a rendőröknek, hogy érvényes vízumuk van. Pedig elég lett volna elkísérni őket a szállásra, ahol meg tudták volna mutatni a papírjaikat” – mondta Alberto Tanghetti, a verseny szervezője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Kult

„Nem szeretem, hogy menekülteknek hívjuk őket”

Dina Naser palesztin felmenőkkel rendelkező jordániai dokumentumfilmes. Négy éven át forgatott a világ legnagyobb, szíriaiakat elszállásoló menekülttáborában, Zaatariban. Az itt készült dokumentumfilmjét, az Apró lelkeket nemrég mutatták be a Verzió Filmfesztiválon. Azt mondja, többek között azt szeretné, ha a nézők megértenék, bárkivel megtörténhet, hogy arra ébred: lebombázzák az országát.