szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német kancellár a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel együtt járta be az egykori koncentrációs tábort

Tizennégy éves kancellársága során először ment el az auschwitz-birkenaui emlékhelyre Angela Merkel – adta hírül a Reuters.

Merkel többször is nyilvánvalóvá tette, hogy nem tagadható Németország felelőssége a holokausztban, de a táborban még nem tett látogatást.

©

A kancellár hatvanmillió eurós támogatást is felajánlott az auschwitzi múzeumnak. Az emlékhely ebből folytathatja a barakkok és más épületek állagmegóvását. Ez annál is fontosabb, mivel az auschwitzi létesítményeket nem hosszú időre tervezték.

Az auschwitz-birkenaui táborban több mint egymillió embert, többségükben zsidókat öltek meg a második világháború alatt. Lengyelország 3,2 milliós zsidó lakosságából hárommillió vesztette életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!