szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem tartóztattak még le Mexikóban egykor ennyire fontos pozíciót betöltő embert, de úgy tűnik, a drogellenes háború első embere is megvásárolható.

Az Egyesült Államokban letartóztatták Genaro Garcia Lunát, Mexikó rendőrségének egykori első emberét – írta meg a The Guardian. A vád szerint pénzt fogadott el a Sinaloa drogkartelltől.

Garcia Luna 2006-ban lett a közbiztonsággal foglalkozó államtitkár. Ő vezényelte le a rendőrség átalakítását, és az új, központosított rendőrséget ő irányította évekig. Mindezt úgy tette, hogy már akkor sem tudta megmagyarázni, hogyan jött ki a fizetéséből több fővárosi luxusház. Ráadásul a botrányok már korábban sem kerülték el: 2005-ben, amikor a rendőrségen belül az emberrablásokkal foglalkozó csoport igazgatója volt, kiderült, hogy egy szabadítási akciójukat csak eljátszották a tévéközvetítés kedvéért.

A Forbes 2013-ban már a 10 legkorruptabb mexikói közé választotta, pedig abban az országban azért erős a mezőny. Aztán tavaly – amikor már új munkahelyén, az Egyesült Államokban dolgozott –, Joaquin Guzman, a világ egyik legnagyobb drogbárójának tárgyalásán ugyanezt már a bíróság előtt is elmondta egy tanú: két alkalommal összesen 3 millió dollár készpénzt adott át neki bőröndökben, hogy ezért cserébe a rendőrség ne zargassa a Sinaloát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közepes és nagy magyar cégek 70 százaléka ígér fizetésemelést

A közepes és nagy magyar cégek 70 százaléka ígér fizetésemelést

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről