szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A képviselőház várhatóan jövő hét szerdán szavazhat a pontokról.

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága 23:17 arányban megszavazta pénteken a Donald Trump elnök alkotmányos felelősségre vonását (impeachment) hivatalosan is elindító eljárás vádpontjait.

A bizottság párthovatartozás szerint voksolt: vagyis a demokrata párti törvényhozók valamennyien megszavazták a szöveget, a republikánusok pedig egyöntetűen elutasították. A két vádpontról szóló szöveget a képviselőház egésze elé terjesztik szavazásra, amelyet várhatóan a jövő szerdán tartják.

Az egyik vádpont szerint Trump egy külföldi hatalmat használt fel kampánycéljai elérése érdekében. Mint ismeretes, a vád szerint Trump Volodimir Zelenszkij frissen megválasztott ukrán elnököt arra akarta rávenni, hogy terhelő bizonyítékokkal szolgáljon Joe Biden demokrata elnökjelölt ukrajnai érdekeltségekkel rendelkező fiáról. A másik vádpont szerint az amerikai elnök akadályozta a kongresszus munkáját. Miután Nancy Pelosi házelnök bejelentette az elnök elleni eljárás előkészítését, Trump megtiltotta adminisztrációjának, hogy a képviselőház bizottságainak idézésének engedve megjelenjenek a bizottsági meghallgatásokon.

Elemzők szerint bizonyosra vehető, hogy a kongresszus demokrata többségű alsóháza megszavazza az impeachment-eljárás megindítását a republikánus elnök ellen. Ezt követően, a törvények értelmében, az ügy a szenátus elé kerül, ahol az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts vezetésével lefolytatják a pert az elnök ellen. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője csütörtök este egy televíziós interjújában azt hangoztatta" "zéró esélye" van annak, hogy elmozdítsák hivatalából Donald Trumpot.

Legutóbb 1998-ban kezdeményeztek impeachmentet az USA-ban, akkor Bill Clintonnal szemben indult eljárás, sikertelenül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Januárban indulhat az impeachment Trump ellen

Amennyiben a demokrata többségű képviselőház megszavazza az elnök ellen kedden nyilvánosságra hozott két vádpontot, a tárgyalás lefolytatása első napirendi pont lesz januárban a szenátusban – jelentette be szerdán Mitch McConnell, a felsőház republikánus többségének vezetője.

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért