szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oroszország – saját afrikai befolyásának növelése érdekében – újra engedélyezné, hogy exportálták a Közép-afrikai Köztársaságból az úgynevezett „véres gyémántokat”, azaz azokat a drágaköveket, amelyeket általában illegális módon hoznak a felszínre, s a bevételből a hosszú ideje elhúzódó harcokban résztvevő milíciákat finanszírozzák. Az USA és az EU ellenzi az orosz javaslatot.

„Lehetővé kell tennünk, hogy az illegálisan bányászott gyémántok elérjenek a legális piacra, mert ezzel bevételhez jutnának az emberek, s az állam is beszedhetné az adót. A helyzet úgy sem javul a Közép-afrikai Köztársaságban, nincs értelme a további időpocsékolásnak” – javasolta a The Moscow Times szerint Alekszej Mojszejev orosz pénzügyminiszter-helyettes.

A Közép-Afrikai Köztársaságot 2013-ban tették fel a „véres gyémánt” feketelistára, s ugyan a tilalom azóta enyhült – az úgynevezett zöld zónákban, szabályos és ellenőrzött módon működtetett bányából felszínre hozott drágaköveket eladhatják külföldön – az EU és az USA szerint még nincs itt az ideje a tilalom teljes feloldásának. Márpedig azért nem, mert az ország kormánya képtelen szavatolni a bányászat és az export átláthatóságát.

Orosz források szerint a Közép-afrikai Köztársaságból jelenleg a korábbi mennyiség tizedét – évente 30 ezer karátnyi gyémántot  - exportálják, s a bevétel elmaradása miatt tovább nő a szegénysorban élők száma. Míg Moszkva azt állítja, hogy  a bevételek növelésével erősödne az állam is, a javaslat ellenzői azzal érvelnek, az oroszok célja, hogy saját szövetségeseiket juttassák plusz bevételhez. A Közép-afrikai Köztársaságban már ott vannak az orosz katonai szakértők, többek között a Vlagyimir Putyin orosz államfő szövetségesének számító Jevgenyij  Prigozsin nevéhez köthető „zsoldos-kölcsönző” cég, a Wagner csoport is küldött fegyvereseket az afrikai államba.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok