szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szám alacsonyabb, mint az elmúlt 16 évben bármikor. A sajtómunkások helyzete így sem rózsás a Riporterek Határok Nélkül most megjelent összegzése szerint.

A Riporterek Határok Nélkül éves jelentéséből készített összefoglalót a Deutsche Welle, amely arról számolt be, hogy 2019-ben 49 újságírót öltek meg világszerte. Ez lényegében javulásnak tekinthető, ugyanis az elmúlt 16 évben közölt jelentéseik csak rosszabb adatokról szóltak.

A szervezet szóvivője, Julian Matthey szerint azonban a sajtómunkások helyzete így sem rózsás, mert minden idén meggyilkolt sajtómunkással a saját házában végeztek.

Matthey szerint a statisztikáik azt mutatják, hogy egyre kevesebb riporter vállalja a terepmunkát, a háborús zónákból zajló munkára pedig eleve kisebb csoportok jelentkeznek.

A DW által idézett összegzés szerint főleg azok az újságírók vannak veszélyben, akik Mexikóban, Szíriában, Afganisztánban, Szomáliában és Pakisztánban dolgoznak. A jelentésből az is kiderült, hogy idén sokkal újságírót zártak börtönbe: december elején 389 riportert tartottak fogva, ami 12 százalékos emelkedésnek felel meg az előző év hasonló időszakához képest. A bebörtönzött újságírók többségét Kínában tartják fogva.

Akit nem vetettek börtönbe, elrabolták: a jelentés szerint 2019-ben 57 emberrel történt ilyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) "legfelsőbb bírósága" 15 év börtönbüntetésre ítélte kémkedés vádjával Sztanyiszlav Aszejev ukrán újságírót és bloggert - közölte kedden a Hromadszke ukrán hírportál, a DAN donyecki szakadár hírügynökségnek az ottani "főügyészségre" hivatkozó jelentése alapján.

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék