szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában, már a fővárosban élők is veszélyben vannak.

Szükségállapotot rendeltek el Ausztrália legnépesebb államában az egyre csak terjedő bozóttüzek és a rendkívüli hőség miatt.

Új-Dél-Walesben 2 hónapon belül ez már a második alkalom, hogy rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni. Jelenleg nagyjából száz helyen ég a bozót, miközben 40 foknál is melegebb van. A tüzek már a fővárost, Sydney-t fenyegetik, ezért is döntöttek a 7 napos szükségállapot elrendeléséről.

Az elkövetkező napokban a legnagyobb gondot a szélsőséges szélviszonyok és a rendkívül magas hőmérséklet miatti kiszámíthatatlanság fogja jelenteni – idézte az MTI Glady Berejikliant, Új-Dél-Wales miniszterelnökét.

Ausztrália keleti részén október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. Új-Dél-Walesben 2,7 millió hektárnyi erdőterület égett ki, több mint hétszáz lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény semmisült meg.

A tüzek miatt Sydney-ben szinte elviselhetetlen a levegő: a szmog olyan sűrű, hogy a házakban működésbe léptek a füstérzékelők.

(Borítókép: Bozóttűzre hord vizet egy helikopter egy benzinkút közelében, az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél. Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins MTI/EPA/AAP/Dean Lewins)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony Gergely kinevezte a fővárosi állatkert főigazgatóját

Karácsony Gergely kinevezte a fővárosi állatkert főigazgatóját

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról