szerző:
hvg.hu

Kína a korábbiaknál is aktívabban kutatja vetélytársai titkait, most egy volt német diplomata bukott le kémkedés gyanújával. Egy cseh lap meg is nevezte a magyar állampolgársággal is rendelkező férfit.

Három személy, egy volt német nagykövet, valamint két lobbista ellen folytatnak vizsgálatot Németországban, azzal vádolják őket, hogy hazájukról és az EU-ról szolgáltattak ki információkat Kínának.

A német hatóságok megerősítették a nyomozásról szóló híreket és közölték, Berlinben, Baden-Würtenbergben és Bajorországban, valamint Brüsszelben is átkutattak lakásokat és irodákat. „A három személy közül kettő magáncégek kereskedelmi titkait adta át a kínai kémszervezeteknek, míg a harmadik személy készséget mutatott az együttműködésre” – írta a kémügyről elsőként beszámoló Der Spiegel.

Gerhard Sabathil
©

A német magazin értesülései szerint két lobbistát, valamint egy olyan német diplomatát vádolnak, aki több országban tevékenykedett EU-nagykövetként, és Brüsszelben, az EU központjában dolgozott. A diplomata – akit nem vettek még őrizetbe – 2017-ben hagyta ott a diplomata pályát, és egy magáncégnek kezdett dolgozni. A hatóságok szerint ekkor kezdett kémkedni a kínaiaknak, s ő szervezte be a két lobbistát is.

A cseh Hospodárske noviny (HN) szerint Gerhard Sabathilról, a konzervatív CDU tagjáról van szó. A HN szerint Sabathil jó kapcsolatban volt azokkal a párttársaival, akik vezető tisztségeket töltöttek be az Európai Unióban. A Politico szerint a vádlottak tagadják bűnösségüket. Az EUTOP lobbiszervezet – Sabathil itt helyezkedett el 2017-ben – weboldalán olvasható életrajzból derül ki, hogy a diplomata magyar állampolgárságot is szerzett. Itt olvasható az is, hogy Sabathil nem egyszerű diplomata volt, az Európai Bizottságban a versenypolitikai és iparpolitikai területeken is töltött be magas rangú tisztségeket, mielőtt 2011-ben az uniós külügyi szolgálathoz szegődött volna. 2015-től pedig egy ideig ő volt az EU felelőse a Kelet-Ázsiával és a csendes-óceáni térséggel való kapcsolattartásért, majd Szöulba nevezték ki EU-nagykövetnek.

Rosszkor jött a botrány

A legújabb kémbotrány Kína számára kellemetlen időpontban robbant ki, hiszen az USA nyomást gyakorol szövetségeseire, hogy ne engedjék közel a kínai Huawei céget az európai 5G-s hálózatok kiépítéséhez. Az USA szerint ugyanis a Huawei szorosan együttműködik a kínai állammal és hírszerző ügynökségekkel.

Az utóbbi hónapokban több olyan hír is napvilágot látott, amelyek szerint Kína világszerte próbálja növelni az országnak dolgozó hírszerzők számát. Az ausztrál lapok a múlt év végén számoltak be arról, hogy a kínaiak megpróbáltak rávenni egy melbourne-i autókereskedőt, hogy induljon a parlamenti választáson. A luxusautókkal kereskedő Bo Zhao beszámolt a kínai kezdeményezésről az ausztrál titkosszolgálatnak – állítólag a kínaiak egymillió ausztrál dollárt ajánlottak neki –, ezt követően Zhaót holtan találták meg egy melbourne-i szállodában.

Titkok menedékért

Ugyancsak a múlt év végén jelentkezett az a Hongkongban és Tajvanon dolgozó kínai ügynök, aki közölte, ha Ausztrália politikai menedékjogot ad neki, beszámol arról, hogyan működnek a kínai hírszerző ügynökségek. Ausztrál források szerint a férfi, Vang Li-csiang egyebek mellett arról beszélne, kik dolgoznak Hongkongban Pekingnek, s Kína milyen felforgató akciókat támogat Tajvanon, Hongkongban, illetve Ausztráliában. Egy, az USA-ban élő, s az állampolgárságot 2012-ben megszerző kínai férfi, Xuehua Peng pedig a közelmúltban beismerte, Pekingnek gyűjtött titkos információkat.

2018-ban az egyre inkább kémközponttá váló Brüsszelben füleltek le egy kínai kémet. Hszü Jen-Jün az amerikai GE Aviation cég egyik munkatársával akart találkozni, hogy átvegye a repülőgépekkel foglalkozó vállalat titkait tartalmazó adatokat. A férfit – az FBI által kezdeményezett körözés alapján – a belga rendőrök vették őrizetbe.

Változó célok

Kína, amely korábban elsősorban a kereskedelmi titkok iránt érdeklődött, változtat politikáján. „A kínai kommunista vezetésnek nem érdeke, hogy életképesek legyenek a demokratikus kormányok. Az ázsiai ország kémszervezeteinek működése arra utal, hogy egyre nagyobb mértékben próbálnak meg beszivárogni a demokráciákba” – idézte a Bloomberg hírügynökség az ausztrál hírszerzés egykori tisztjét, Michael Shoebridge-et. Hasonló következtetésre jutott a holland Kína-szakértő, Robe de Wijk is, aki szerint a Peking által kezdeményezett "Egy Övezet, Egy Út" program – amelyhez Magyarország nem csak csatlakozott, de a legaktívabb partnerországnak számít – ugyancsak többet jelent a gazdasági kapcsolatok javításánál.

"Kína arra használja a projektet, hogy befolyáshoz jusson, egyebek mellett Görögországban, Magyarországon, vagy Olaszországban. Ezek mind EU-tagállamok. Hollandiának van elég pénze ahhoz, hogy ellent tudjon állni ezeknek a törekvéseknek, de mi a helyzet a többi állammal? S ha Kína politikai befolyást szerez több EU-tagállamban, annak milyen hatása lesz a döntéshozatali folyamatokra" – mondta a holland szakember egy rotterdami tanácskozáson.

Miközben Kína tagadja, hogy fokozná kémkedési aktivitását, négy érintett hatalom, az USA, India, Japán és Ausztrália megállapodott arról, hogy miniszteri szintre emelik a biztonságot érintő kérdésekről, ezen belül a kínai hírszerzési aktivitásról folytatott egyeztetések szintjét. Ez viszont Pekingnek nem tetszett, Kína szerint az ilyen lépésekkel a világ közelebb kerül egy újabb hidegháborúhoz.

©

A kínai aktivitás növekedésének mindenképpen köze van a Huawei-jel kapcsolatos vitának. Valószínűleg ugyanis a kínai cég terjeszkedését megakadályozni akaró államok és lobbicsoportok is azon dolgoznak, hogy minél több kínaiaknak dolgozó kém bukjon le, illetve minél nagyobb legyen az ezen ügyek körüli hírverés.

Miközben Magyarországot a jelek szerint nem zavarják a Huaweit körüllengő vádak, a német hírszerzés főnöke, Bruno Kahl azt nyilatkozta, szerinte nem lehet teljes mértékben megbízni a kínai nagyvállalatban. „Nincs meg a bizalom egy olyan cégben, amely nagymértékben függ a Kínai Kommunista Párttól, illetve az ország hírszerző gépezetétől” – mondta Kahl egy berlini tanácskozáson.

Bruno Kahl
©

Az egyik legősibb mesterség

Nem csak a kínaiak aktívak, az utóbbi három évben legalább három, az USA-nak dolgozó kémet lepleztek le Kínában. Kao Cse-kaj egykori kínai diplomata szerint képmutatás lenne azt állítani, hogy van olyan ország, amelyik nem kémkedik. „A hírszerzés a történelemmel együtt kezdődött és addig tart, amíg az emberiség el nem tűnik a világból. Minden országnak figyelnie kell, és minden eszközzel meg kell védenie titkait. Azt állítani, hogy mi angyalok vagyunk, a többi ország pedig kémkedik, olyan félrevezetési próbálkozás, amelyet senkinek sem kell komolyan vennie” – mondta Kao.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elhagyták Japánt a vesztegzár alá vett üdülőhajó amerikai utasai

Elhagyták Japánt a vesztegzár alá vett üdülőhajó amerikai utasai

Száznál is több agyonvert kutya teteme került elő Hajdúsámson mellett

Száznál is több agyonvert kutya teteme került elő Hajdúsámson mellett

Véletlenül egy kínai pornóoldalra vezetett a brit királyi család honlapja

Véletlenül egy kínai pornóoldalra vezetett a brit királyi család honlapja

Vajna Tímea majdnem megfulladt, de így is élvezte

Vajna Tímea majdnem megfulladt, de így is élvezte

Nem elég az FKF dolgozóinak a béremelési ajánlat

Nem elég az FKF dolgozóinak a béremelési ajánlat

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?