szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Immár hivatalos jelentés igazolja, hogy a Kínában megjelent, tüdőgyulladást okozó vírus emberről emberre terjed.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bebizonyosodott, hogy a kínai Vuhan városából indult új koronavírus emberről emberre terjed. Ezt korábban csak valószínűsítették a hatóságok, most már azonban hivatalos jelentés van róla – írta a The Guardian.

A magas lázzal és tüdőgyulladással járó Sars-koronavírus decemberben ütötte fel a fejét Kínában, de később Pekinget és Sencsent is elérte, mostanra pedig külföldön, Thaiföldön és Japánban is megtalálták a nyomait.

A vírus elterjedésében főleg az játszott szerepet, hogy az ünnepek idején rengetegen keltek útra.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság korábbi adatai szerint a vírus eddig nagyjából 200 embert betegített meg, de egyes szakértők szerint sokkal több fertőzöttről lehet szó. Az új koronavírus okozta betegségben hárman életüket vesztették, többek állapota pedig kritikus.

Kínában legutóbb 2002-ben tört ki nagyobb vírusfertőzés, az akkori Sars-járványban több mint 700 ember halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vadon élő óriáspandák ádáz küzdelmét kapták lencsevégre Kínában – videó

Vadon élő óriáspandák ádáz küzdelmét kapták lencsevégre Kínában – videó

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Szlovákiában és Csehországban terjeszkedik a Netrisk

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón