szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország Szíriát bombázta.

Legalább 23 civil, köztük 13 gyerek halt meg orosz légicsapásokban Szíria északnyugati részén kedden - számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Az egyik légicsapásban, amely az Aleppó tartomány nyugati részén található Kfar Taalt érte, tízen vesztették életüket. Az áldozatok közül nyolc ugyanannak a családnak a tagja volt, hat gyermek - közölte a nagy-britanniai székhelyű szervezetet vezető Rámi Abder-Rahmán.

A szomszédos Idlíbben két civil vesztette életét egy bombázásban.

Az esti órákban pedig egy további légicsapás érte Kfar Nuráni települést, ahol nyolcan vesztették életüket. Hétfőn hét civil, köztük öt gyerek halt meg aleppói orosz légicsapásokban.

A keddi bombázás megtorlásául a lázadók és dzsihadisták uralta területekről rakétákat lőttek ki a kormányerők uralta Aleppó városára. A SANA állami hírügynökség úgy tudja, a tüzérségi csapásban három polgári lakos vesztette életét.

Az érintett területek a felkelők és a Haját Tahrír as-Sám dzsihadistáinak felügyelete alatt állnak. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatja.

Abder-Rahmán rámutatott, hogy három napja folynak légicsapások Idlíbben és környékén. Az orosz támadások célja, hogy a felkelők és a dzsihadisták feladják Aleppó térségét, illetve a várost Damaszkusszal összekötő országutat. Az OSDH vezetője úgy véli, hogy a bombázások egy szárazföldi katonai művelet felvezetői is lehetnek. A szíriai hadsereg az elmúlt hetekben megerősítette az Aleppó környékén állomásozó csapatait. Mint mondta, az utóbbi három napban végrehajtott bombázások Idlíbben és környékén kizárólag az orosz légierő műve.

Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy december óta mintegy 350 ezren, főleg nők és gyermekek menekültek el a harcok elől Idlíbből a török határ közelébe. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság szerint további 650 ezren menekülhetnek el a tartományból, ha nem csillapodik az erőszak.

A damaszkuszi kormány a polgárháborús Szíria 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt. A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 380 ezren vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Nagy bemutatóra készül a Samsung, jön az eddigi leggyorsabb Galaxy

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

A bolgár miniszterelnök elismerte, hogy megbukott

A bolgár miniszterelnök elismerte, hogy megbukott