szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormánypárti M5S vezetője a vasárnapi tartományi választások előtt távozik, amelyen felmérések szerint a párt a megsemmisülést kockáztatja.

Bejelentette lemondását a kormánykoalíciós Öt Csillag Mozgalom (M5S) éléről Luigi Di Maio olasz külügyminiszter. A politikus hangsúlyozta, elérkezett az ideje, hogy az Öt Csillag Mozgalmat „újraalapítsák” és jobban működő pártszerkezettel lássák el.

Feladatomat elvégeztem, egy korszak lezárult, de az M5S története tovább folytatódik – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a pártból nem lép ki, a külügyminiszteri tárcát megtartja, az M5S tavaszi kongresszusán új elképzelésekkel akar részt venni. Addig a pártot Vito Crimi, az M5S vezetőségi tagja vezeti.

Az M5S tartományi felelősei előtt mondott mintegy egyórás beszédében Luigi Di Maio felidézte a párt 2013-as parlamenti bejutását, amikor az M5S tagjai "teljesen ismeretlenek voltak, de teljes bizalommal voltak egymás iránt". Úgy vélte, a pártot az utóbbi két évben kétszer is kormányra juttatták, de az M5S-n belüli bizalom megcsappant:

megvédtem a pártot csapdáktól és árulóktól (..) mert a legádázabb ellenségek belülről támadnak – jelentette ki.

Elmondta, hogy távozását a párt éléről már egy hónapja eldöntötte. "Inkább tartsanak naivnak, mint szélhámosnak, inkább ember akarok lenni, nem szemétláda!" – utalt Di Maio az őt gyakran bíráló belső ellenzékre. Beszéde végén az M5S "intézményes arcának" tartott Luigi Di Maio levette magáról a nyakkendőjét ezzel utalva arra, hogy vissza akar térni a párt eredeti mozgalmi életéhez.

A kormánypárti M5S vezetője a vasárnapi tartományi választások előtt távozik, amelyen felmérések szerint a párt a megsemmisülést kockáztatja.

Az idén 34 éves Luigi Di Maio 2017 szeptemberében vette át az M5S vezetését a pártalapító Beppe Grillótól. Vezetésével az M5S a 2018 márciusi parlamenti választásokon a legnagyobb pártnak bizonyult 32,7 százalékkal, de a kormányzáshoz a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligával kellett szövetkeznie. Az M5S jelölte a miniszterelnök Giuseppe Contét. Luigi Di Maio kormányfő-helyettes és munkaügyi-jóléti miniszter volt egyszerre, valamint az M5S politikai vezetője. Miután pártja szakított a Ligával, Luigi Di Maio a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást, és a külügyminiszteri tisztséget vette át.

Az M5S-Liga másfél éves kormánya alatt Salvini pártja megkétszerezte erejét, és a legnagyobb olasz párttá vált. A civil mozgalomból párttá lett M5S támogatottsága viszont a felére esett vissza, a tavalyi EP-választásokon 17,4 százalékra csökkent. A kormányváltást követő októberi tartományi választásokon, Umbriában pedig már csak 7,4 százalékkal teljesített.

Az M5S gyengülése felerősítette a belső ellentéteket, megkérdőjelezte Luigi Di Maio politikai döntéseit: a párt több befolyásos tagja is "egyeduralminak" nevezte Di Maio vezetési stílusát, választást szorgalmazva a miniszteri és a pártvezetői tisztség között. Luigi Di Maio tavaly májusban a párt szokása szerint online szavazásra bocsátotta távozását, akkor azonban a párt szavazói támogatásukról biztosították.

Elemzők Luigi Di Maio távozását azzal hozzák összefüggésbe, hogy az M5S-t 12 szenátora és 19 képviselője hagyta el 2018 márciusa óta, más frakciókba ülve át. A felsőházban a kormánypárti M5S, PD és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) közös ereje így 152 főre csökkent: a többséghez 161 szavazatra van szükség, tehát a kormánypártok a 18 fős független frakcióra kell, hogy támaszkodjanak – benne az M5S volt tagjaival.

Luigi Di Maio azért távozott, mivel "egyre elszigeteltebb volt saját pártjában, az M5S összeomlása megkezdődött, és ez csak a kezdet" – kommentálta Federico Pizzarotti, az M5S első volt polgármestere, akit elsőként zártak ki a pártból is. Más vélemények szerint Di Maio lépése "hatalmi leszámolást" indított el a kongresszusra készülő M5S-ben.

Giuseppe Conte miniszterelnök már leszögezte, hogy az M5S vezetőváltása nem befolyásolja a kormány munkáját. A szövetséges Nicola Zingaretti PD-főtitkár sajnálatát fejezte ki, hangoztatva, hogy ő nem mond le, ha a PD elveszíti Emiliát. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, nem Luigi Di Maio, hanem Beppe Grillo árulta el az M5S szavazóit, amikor összeborult a baloldallal. Salvini megjegyezte, hogy az M5S csalódott szavazói a Ligát választják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin