szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem így képzelte el a kínai újév napjait Vuhan, a magyarországnyi lakosú közép-kínai város. A legújabb, koronavírus okozta járvány központjának számító település több részén gyakorlatilag megállt az élet: nem működik a tömegközlekedés, elnéptelenedtek az utcák, akik pedig kimerészkednek otthonaikból, szinte mindannyian maszkot hordanak. A távozni akarók előtt lezárták a vasutat és a repteret is, kötelezővé tették a köztereken a maszkok viselését.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Ha bent vagy, ne gyere ki, ha kint vagy, ne menj be – ez a fő üzenete a kínai hatóságoknak, amelyek a kezdeti habozás és tagadás után most már valóban mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák az életveszélyes tüdőgyulladást okozó legújabb koronavírus-fertőzés továbbterjedését.

Se ki, se be?

A tízmilliós Vuhanban csütörtök reggel óta nem működik a tömegközlekedés, a vasút- és autóbusz-állomásokon, valamint a repülőtéren és a városból kivezető utakon pedig hőmérőkkel ellenőrzik az emberek testhőmérsékletét. A vuhani reptér igencsak forgalmas, hatvan nemzetközi járat indul, ezek közül hat célállomása Európa. A Vuhant érintő zárlat miatt viszont csütörtök reggeltől lezárják a városból távozni akarók előtt a repülőteret és a vasútállomásokat. A tajvani China Airways és a szingapúri Scoot légitársaság bejelentette, nem indít gépeket Vuhanba.

A szállodákban is figyelnek: több hotelben is mérik a belépő vendégek hőmérsékletét, és azt kérik mindenkitől, hogy fertőtlenítse a kezét. A szállodai alkalmazottak is maszkot viselnek a saját, illetve a vendégek biztonsága érdekében. Közben a városi hatóságok bejelentették: kötelezővé tették a közterületeken a maszkok viselését, s felszólították a közintézmények és boltok üzemeltetőit, ne engedjék be azokat, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is lépett, nem rendezik meg a 2020-as tokiói olimpia Vuhanba tervezett egyik kvalifikációs versenyét, és Vuhanból Nancsingba vitték át a női labdarúgók mérkőzéseit is.

Kötelező karantén

A hatóságok A osztályúnak minősítették a fertőzést, így az egészségügyi személyzetnek joga van arra, hogy akár erőszakkal is karanténba helyezzék azokat, akik a gyanú szerint elkapták a kórt. A minősítés azt is lehetővé teszi, hogy a hatóságok lezárjanak egyes körzeteket. „A vírus gyorsan mutálódik, és nagy a veszélye annak, hogy továbbterjed. Az ünnepek itt vannak, és ez megnehezíti a dolgunkat. Nagyon oda kell figyelnünk, mit csinálunk” – mondta az egyik illetékes.

A belvárosban lévő állatpiacot – a fertőzés feltételezett gócpontját – bezárták és fertőtlenítik, a rendőrök még azt sem engedik, hogy az arra járók fényképeket, vagy videókat készítsenek az üres boltokról és standokról.

A korábban népes utcákon alig lézengenek, az üzlettulajdonosok a miatt panaszkodnak, hogy drasztikusan visszaesett a forgalmuk. Valamennyi nyilvános rendezvényt lemondtak, így nem tartják meg az általában több százezres tömeget vonzó újévi ünnepségeket sem. A veszélyhelyzet ellenére a forgalom nagy, a más városokban élő vuhaniak közül sokan hazalátogatnak, s a városból is sokan távoztak a zárlat bevezetése előtt. A vonatokon – ahogy a városi utcákon – az emberek többsége maszkot visel. Kivételt csak a vasúttársaság alkalmazottjai jelentnek, akik azt állítják, azért nem viselhetnek maszkot, mert a vállalat vezetői nem akarják, hogy még nagyobb legyen a pánik.

Több ezer beteg

A hivatalos kínai adatok szerint hatszázan betegedtek meg az új vírustól, ám a külföldi szakemberek legalább négyezerre teszik a fertőzöttek valós számát. A halottak száma megközelíti a húszat, s Kínán kívül Hongkongban, Thaiföldön, Tajvanon, az USA-ban, Dél-Koreában, Japánban, Mexikóban és Oroszországban is találtak betegeket, illetve gyanús eseteket.

A kínai intézkedéseket helyeselte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató szerint Peking megmutatta, hogy valóban minimalizálni akarja a helyi lakosságra, illetve a világ többi részére leselkedő veszély nagyságát. „Elkötelezettek a kínaiak, de mi is azt mondtuk nekik, hogy a határozott lépésekkel nem csak a betegség belföldi elterjedésének a veszélyét csökkentik, hanem elejét vehetik a járvány nemzetközivé válásának is” – tette hozzá.

A WHO, amely eleinte szerdára ígérte, hogy dönt arról, nemzetközi egészségügyi válsághelyzetet hirdet-e a koronavírus elszabadulása miatt, elhalasztotta a határozathozatalt, és várhatóan csütörtökön hozza nyilvánosságra álláspontját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő