szerző:
hvg.hu

Nem így képzelte el a kínai újév napjait Vuhan, a magyarországnyi lakosú közép-kínai város. A legújabb, koronavírus okozta járvány központjának számító település több részén gyakorlatilag megállt az élet: nem működik a tömegközlekedés, elnéptelenedtek az utcák, akik pedig kimerészkednek otthonaikból, szinte mindannyian maszkot hordanak. A távozni akarók előtt lezárták a vasutat és a repteret is, kötelezővé tették a köztereken a maszkok viselését.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt ezernél is több halálos áldozatot szedett. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Ha bent vagy, ne gyere ki, ha kint vagy, ne menj be – ez a fő üzenete a kínai hatóságoknak, amelyek a kezdeti habozás és tagadás után most már valóban mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák az életveszélyes tüdőgyulladást okozó legújabb koronavírus-fertőzés továbbterjedését.

Se ki, se be?

A tízmilliós Vuhanban csütörtök reggel óta nem működik a tömegközlekedés, a vasút- és autóbusz-állomásokon, valamint a repülőtéren és a városból kivezető utakon pedig hőmérőkkel ellenőrzik az emberek testhőmérsékletét. A vuhani reptér igencsak forgalmas, hatvan nemzetközi járat indul, ezek közül hat célállomása Európa. A Vuhant érintő zárlat miatt viszont csütörtök reggeltől lezárják a városból távozni akarók előtt a repülőteret és a vasútállomásokat. A tajvani China Airways és a szingapúri Scoot légitársaság bejelentette, nem indít gépeket Vuhanba.

A szállodákban is figyelnek: több hotelben is mérik a belépő vendégek hőmérsékletét, és azt kérik mindenkitől, hogy fertőtlenítse a kezét. A szállodai alkalmazottak is maszkot viselnek a saját, illetve a vendégek biztonsága érdekében. Közben a városi hatóságok bejelentették: kötelezővé tették a közterületeken a maszkok viselését, s felszólították a közintézmények és boltok üzemeltetőit, ne engedjék be azokat, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is lépett, nem rendezik meg a 2020-as tokiói olimpia Vuhanba tervezett egyik kvalifikációs versenyét, és Vuhanból Nancsingba vitték át a női labdarúgók mérkőzéseit is.

Kötelező karantén

A hatóságok A osztályúnak minősítették a fertőzést, így az egészségügyi személyzetnek joga van arra, hogy akár erőszakkal is karanténba helyezzék azokat, akik a gyanú szerint elkapták a kórt. A minősítés azt is lehetővé teszi, hogy a hatóságok lezárjanak egyes körzeteket. „A vírus gyorsan mutálódik, és nagy a veszélye annak, hogy továbbterjed. Az ünnepek itt vannak, és ez megnehezíti a dolgunkat. Nagyon oda kell figyelnünk, mit csinálunk” – mondta az egyik illetékes.

A belvárosban lévő állatpiacot – a fertőzés feltételezett gócpontját – bezárták és fertőtlenítik, a rendőrök még azt sem engedik, hogy az arra járók fényképeket, vagy videókat készítsenek az üres boltokról és standokról.

A korábban népes utcákon alig lézengenek, az üzlettulajdonosok a miatt panaszkodnak, hogy drasztikusan visszaesett a forgalmuk. Valamennyi nyilvános rendezvényt lemondtak, így nem tartják meg az általában több százezres tömeget vonzó újévi ünnepségeket sem. A veszélyhelyzet ellenére a forgalom nagy, a más városokban élő vuhaniak közül sokan hazalátogatnak, s a városból is sokan távoztak a zárlat bevezetése előtt. A vonatokon – ahogy a városi utcákon – az emberek többsége maszkot visel. Kivételt csak a vasúttársaság alkalmazottjai jelentnek, akik azt állítják, azért nem viselhetnek maszkot, mert a vállalat vezetői nem akarják, hogy még nagyobb legyen a pánik.

Több ezer beteg

A hivatalos kínai adatok szerint hatszázan betegedtek meg az új vírustól, ám a külföldi szakemberek legalább négyezerre teszik a fertőzöttek valós számát. A halottak száma megközelíti a húszat, s Kínán kívül Hongkongban, Thaiföldön, Tajvanon, az USA-ban, Dél-Koreában, Japánban, Mexikóban és Oroszországban is találtak betegeket, illetve gyanús eseteket.

A kínai intézkedéseket helyeselte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató szerint Peking megmutatta, hogy valóban minimalizálni akarja a helyi lakosságra, illetve a világ többi részére leselkedő veszély nagyságát. „Elkötelezettek a kínaiak, de mi is azt mondtuk nekik, hogy a határozott lépésekkel nem csak a betegség belföldi elterjedésének a veszélyét csökkentik, hanem elejét vehetik a járvány nemzetközivé válásának is” – tette hozzá.

A WHO, amely eleinte szerdára ígérte, hogy dönt arról, nemzetközi egészségügyi válsághelyzetet hirdet-e a koronavírus elszabadulása miatt, elhalasztotta a határozathozatalt, és várhatóan csütörtökön hozza nyilvánosságra álláspontját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
1300 éves katona érintetlen sírját találták meg a kutatók

1300 éves katona érintetlen sírját találták meg a kutatók

Hiába az óriásprofit, kirúgták a bankóriás vezérét – na de hogyan!

Hiába az óriásprofit, kirúgták a bankóriás vezérét – na de hogyan!

Jön egy új Jóbarátok-rész

Jön egy új Jóbarátok-rész

Megváltozik a brit útlevél is

Megváltozik a brit útlevél is

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Sanders nem kér Moszkvából támogatást