szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két napot kapott a két orosz diplomata, hogy elhagyják az ország területét.

Bulgária nemkívánatos személynek nyilvánított pénteken két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádol - közölte a szófiai orosz nagykövetség.

A bolgár külügyminisztérium közölte, 48 órát adott az érintetteknek arra, hogy elhagyják az ország területét. A döntésről tájékoztatták Anatolij Makarov szófiai orosz nagykövetet.

"Oroszország szófiai nagykövetét bekérették a bolgár külügyminisztériumba, ahol a bécsi egyezménnyel összhangban átnyújtották neki a nagykövetség egyik diplomatájának, illetve a kereskedelmi képviselet egyik munkatársának nemkívánatos személlyé nyilvánításáról szóló jegyzéket" - olvasható az orosz nagykövetség közleményében.

A diplomáciai képviselet hangsúlyozta, hogy a bolgár fél nem mutatott be olyan bizonyítékokat, amelyek a státuszukkal összeférhetetlen tevékenységüket igazolta volna. "Az orosz fél fenntartja magának a jogot a válaszlépésekre" - áll a közleményben.

Az orosz nagykövetség emellett szóvá tette azt is, hogy a diplomatákra vonatkozó információk előzetes értesítés nélküli közzététele nem felel meg Moszkva és Szófia hagyományosan konstruktív kapcsolatainak.

A bolgár ügyészség külön állásfoglalásban közölte, hogy az orosz nagykövetség konzuli osztályának első titkára 2017 óta végzett kémtevékenységet a bolgár választási folyamattal összefüggésben. A másik diplomata, aki Oroszország szófiai kereskedelmi képviseletén dolgozott, 2018 óta gyűjtött részben államtitoknak minősülő információkat Bulgária energiaágazatáról és energiabiztonságáról.

A NATO- és EU-tag Bulgáriát szoros kulturális és történelmi kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, amely továbbra is a balkáni ország legnagyobb energiaszolgáltatója.

A bolgár kormány tavaly októberben megtagadta a vízumot egy orosz katonai attasétól, és kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány

A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígér a Bankszövetség

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő