szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újra ülésezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután múlt heti legutolsó ülésén elutasította, hogy deklarálja a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet.

Azóta a WHO egészségügyi programjának vezetője azt mondta, hogy az egész világnak cselekednie kell. A főtitkár pedig szerdán kijelentette, hogy a WHO bánja, hogy múlt héten a járvány veszélyességét csak mérsékeltnek nevezte magas helyett.

A nemrég befejeződött genfi tanácsülésen a WHO úgy döntött, hogy a kínai Vuhanból elinduló koronavírus-járvány miatt

életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt.

A vészhelyzet azt jelenti, hogy egy rendkívüli esemény közegészségügyi szempontból veszélyeztet más országokat is, ezért összehangolt, közös nemzetközi fellépésre van szükség.

Ahogy írtuk is, eddig öt alkalommal került sor ilyen bejelentésre: a sertésinfluenza 2009-es járványa, a Nyugat-Afrikában 2014-ben és a Kongóban 2019-ben tomboló ebolaa zikavírus 2016-os terjedése, valamint a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus 2014-es megjelenésekor.

A vészhelyzet kihirdetésével a WHO igazgatója ajánlásokat fogalmaz meg az államok számára a járvány kezelésével kapcsolatban. Ez jelentheti a nemzetközi utazások és áruszállítás korlátozását, és az utazók vizsgálatát. Elvileg a járvány kezelésére álló keret is nőhet, de ez attól is függ, hogy a tagországok utalnak-e pénzt a WHO-nak - foglalja össze az Index a globális egészségügyi vészhelyzet gyakorlati vonatkozásait.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint a vészhelyzetet nemcsak a kínai helyzet indokolja. Kifejezetten aggályos például, hogy a koronavírus olyan országokban is elterjedhet, amelyeknek gyenge az egészségügyi ellátó rendszere – írja a BBC.

Kínában közben 170-re nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma. Kínán kívül eddig 98 fertőzöttről lehet tudni 18 országból, de még nincs halálos áldozat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése