szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy ki kell-e hirdetni a globális vészhelyzetet a kínai koronavírus miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Január eleje óta folyamatosan terjed a tüdő- és légúti megbetegedést okozó koronavírus. A Kínában már 830 főre emelkedett a megbetegedett, 25-re pedig a halálos esetek száma, de a vírust azonosították már Japánban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is, Hongkongban 620 megbetegedésről tudni, Skóciában pedig négy embert kezelnek a koronavírusra jellemző tünetekkel.

A betegség terjedését az Egészségügyi Világszervezet is figyelemmel kíséri, ám úgy látják, jelenleg még korai globális vészhelyzetet hirdetni. A vírus ugyanabba a törzsbe tartozik, mint a SARS, amely 2002-ben és 2003-ban okozott világméretű járványt.

©

Tedros Adhanom, a WHO főigazgatója szerint Kínában már valóban egészségügyi vészhelyzet van – és a java még csak most jön, a kínai holdújév ünnepe miatt, amikor több millió kínai indul útnak –, globálisan azonban még egyelőre nincs ilyesmiről szó. Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy a megbetegedés terjedését ne vennék komolyan – számolt be róla a The Verge.

Globális vészhelyzetet olyan rendkívüli esetekben hirdetnek ki, amikor egy megbetegedés több országban is közegészségügyi kockázattá válik. Erre eddig öt alkalommal került sor: a sertésinfluenza 2009-es járványa, a Nyugat-Afrikában 2014-ben és a Kongóban 2019-ben tomboló ebola, a zikavírus 2016-os terjedése, valamint a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus 2014-es megjelenésekor.

©

A WHO globális vészhelyzet kihirdetéséről döntő bizottság tagjai jelenleg 50-50 százalékban gondolják azt, hogy a globális vészhelyzetet ki kellene hirdetni. Az ellenzői azzal érvelnek, hogy Kínán kívül eddig kevés esetet regisztráltak, a kínai vezetés pedig komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze a vírus terjedését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben

Kálmán Olga a legesélyesebb ellenzéki jelölt a II. kerületben

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak