szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai Szamoán viszont inkább Michael Bloombergben bíznak.

A szavazóhelyiségből kilépő választók megkérdezése nyomán nyilvánosságra hozott első adatok szerint Virginiában és Észak-Karolinában egyértelműnek látszik Joe Biden győzelme. Az elemzőket ez nem lepte meg, hiszen a valaha elsöprő többségben republikánusokra voksoló Virginia jó ideje már a demokraták egyik fellegvára, Észak-Karolinában pedig Joe Biden mindig is népszerű politikus volt.

Joe Biden - akinek választási kampánya az elmúlt hetekig nem volt sikeres, és az első három előválasztáson jelentős mértékű vereséget is szenvedett - a szuperkedden tarolt a déli tagállamokban. Virginia, Észak-Karolina és Alabama után övé lett a győzelem Tennessee-ben, Arkansas államban, Minnesotában, sőt, az északkeleti Massachusettsben is.

Szintén nem feldolgozott adatok, hanem exit pollok szerint az északkeleti Vermontban Bernie Sanders, ennek az államnak a szenátora nyerte az előválasztást.

A nyári elnökjelölt-állító konvencióra sok delegátust küldő két állam közül Texasban - amely 228 delegátust ad a győztes elnökjelölt-aspiránsnak - az exit pollok Bernie Sanders szenátor győzelmét vetítették előre, és a voksok mintegy 40 százalékos feldolgozottságánál is övé maradt az elsőség. Mögötte, 6 százalékos különbséggel Joe Biden volt alelnök, a harmadik helyen pedig a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg állt.

A demokraták számára legfontosabb - mert az elnökválasztáshoz a legtöbb delegátust adó - államban, Kaliforniában, az első eredmények szerint Bernie Sanders győzött.

Az eredményt azért ítélik meg nagyon jelentősként az elemzők, mert a szintén most szavazó déli államokban ugyan Joe Biden volt alelnök tarolt, hét tagállamban is győzött, de a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára legtöbb delegátust küldő két államban - Texasban és Kaliforniában - a jelek szerint a magát demokratikus szocialistának valló Sanders hódította meg a szavazókat.

A kevesebb izgalmat ígérő republikánus előválasztást Kaliforniában is Donald Trump elnök nyerte meg.

Bernie Sanders Coloradóban és Utah államban is győzött. Ezt az elemzők úgy kommentálták:

Biden a Délt hódította meg, Sanders a Nyugatot, vagyis a nyugati parti államokat szeretné maga mögé állítani.

Kedden nem csupán 14 tagállamban, hanem az Egyesült Államok tengerentúli területén, Amerikai Szamoán is választást rendeztek. Az öt vulkáni és két korallszigetből álló szigetcsoporton, amely Hawaii és Új-Zéland között fekszik a Csendes-óceánban, jelölőgyűléseket (caucus) tartottak.

A versengésből a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg került ki győztesen, a második helyen pedig Tulsi Gabbard, a helybéli születésű, de hawaii képviselőnő végzett.

Amerikai Szamoa 11 delegátust küld a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára. A küldöttek közül hatnak kötött a megbízatása, vagyis csakis arra voksolhatnak majd, akit a választásokon is képviseltek. Négy küldöttet Bloomberg nyert, egyet Gabbard, a többi, kötött delegátust a nyári elnökjelölt-állító konvención, az eredmények alapján arányosan osztják majd el.

Ám miközben a tengerentúli terület delegátusokat küld a konvencióra, polgárai az őszi elnökválasztáson nem voksolhatnak, mert nincs kongresszusi képviseletük a szövetségi törvényhozásban.

A republikánusoknál az előválasztásnak jóval kisebb volt a jelentősége, hiszen a pártnak lényegében egyetlen jelöltje van, Donald Trump. Ő a szuperkedden csakis választási győzelmeket könyvelhetett el. Volt állam - például Virginia -, ahol nem is rendezték meg az előválasztást, hanem automatikusan neki "adták" a delegátusokat. Elvileg versenyben van még a republikánusok elnökjelöltségéért a 74 éves William Weld, egykori massachusettsi kormányzó is, de a szuperkeddi voksoláson sok helyütt nem is szerepelt a választási jegyzéken. Korábban, az iowai jelölőgyűléseken egyetlen delegátust szerzett.

Donald Trump a Twitteren minden egyes tagállamnak külön köszönetet mondott a támogatásért.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Ceglédi Zoltán: Lajos bácsi dühbe jön

Ceglédi Zoltán: Lajos bácsi dühbe jön

Öt dombot is beleépítettek egy kerékpárútba Bajorországban

Öt dombot is beleépítettek egy kerékpárútba Bajorországban

Koronavírus: három új fertőzött, meghalt két idős beteg

Koronavírus: három új fertőzött, meghalt két idős beteg